Ne vienas lietuvis susiviliojo galimybe sutaupyti išpardavimų metu: naujausia statistika atskleidžia neįtikėtinas „Juodojo penktadienio“ detales, aiškios ir populiariausios prekių grupės

Pranešimas spaudai

2023-11-28, 06:45

0 komentarų

Internetiniai „Juodojo penktadienio“ išpardavimai sparčiai skinasi kelią Lietuvoje. Šiemet jie vyko lapkričio 24-tąją. Pardavėjai skelbė apie rekordines nuolaidas, todėl galimybe sutaupyti susiviliojo ne vienas lietuvis.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Ne vienas lietuvis susiviliojo galimybe sutaupyti išpardavimų metu: naujausia statistika atskleidžia neįtikėtinas „Juodojo penktadienio“ detales, aiškios ir populiariausios prekių grupės

Kainų palyginimo portalo Kainos.lt ekspertai apžvelgė daugiau nei 2 mln. prekių iš 725 Lietuvoje veikiančių elektroninių parduotuvių kainas 3 savaitės iki „Juodojo penktadienio“ ir palygino su pasiūlymais lapkričio 24 dieną.

Kainos.lt vadovas Gvidas Borisas atsako, ar skambūs prekybininkų pažadai atitiko realybę ir kaip neapsigauti vykstant išpardavimui.

Kokie pasiūlymai laukė pirkėjų?

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad „Juodojo penktadienio“ nuotaikai pasidavė ne visi pardavėjai. Atsirado net tokių, kurie kainas pakėlė.

„Prekių kainas sumažino 37 proc. parduotuvių. Tuo tarpu dauguma – net 51 proc. prekybininkų – vidutinės prekių kainos nekeitė. Įdomu tai, kad 12 proc. parduotuvių „Juodojo penktadienio“ dieną prekių kainas net šiek tiek pakėlė“, – statistinius duomenis atskleidžia G. Borisas.

Parduotuvėse, kurios kainas mažino, jų kritimas nebuvo didelis. „Lyginant nukainotas prekes, paaiškėjo, kad net 63 proc. prekių kainos nukrito vos dešimtadaliu ar mažiau. Bendras nuolaidų vidurkis siekė tik 4,6 proc. Taigi, tik mažesnė dalis nukainotų prekių lapkričio 24 d. ženkliai atpigo“, – pastebi Kainos.lt vadovas.

Kam pavyko sutaupyti?

Nors vidutinis kainų sumažėjimas nebuvo įspūdingas, ekspertai pastebėjo keletą prekių kategorijų, kurioms buvo taikytos ženkliai didesnės nuolaidos, siekusios 10 proc. daugiau.

„Daugiausiai sutaupė pirkėjai, įsigiję prekes gyvūnams, kosmetikos ir grožio priemones, vaistinės prekes, interjero, namų apyvokos daiktus, šventines dekoracijas, vaikiškus žaislus bei knygas. Taip pat dosnesniais pasiūlymais išsiskyrė pardavėjai, siūlę savos gamybos prekes arba atstovaujantys užsienio prekių ženklus“, – vardija pašnekovas.

Taip pat pastebėta auganti tendencija siūlyti ne nuolaidas pavienėms prekėms, o suteikti nuolaidos kodus visam pirkinių krepšeliui. Pirkėjams rekomenduojama atkreipti dėmesį į tokius pasiūlymus ir išnaudoti juos savo naudai.

„Toks nuolaidų modelis yra naudingas pirkėjams. Pirmiausia, nuolaidų kodai dažniausiai taikomi daug didesniam parduodamų prekių skaičiui, todėl didėja tikimybė pigiau įsigyti norimą prekę. Kita priežastis – kodai statistiškai suteikia didesnes nuolaidas nei perkant nukainotas pavienes prekes“, – aiškina G. Borisas.

Kaip atpažinti pardavėjų gudrybes?

„Juodojo penktadienio“, kaip ir kitų išpardavimų metu, būtina likti budriems ir atidžiai įvertinti kiekvieną nuolaidą.

Esminė problema, kurią pastebėjo Kainos.lt komanda – konkuruojant tarpusavyje, pardavėjai dirbtinai išpučia savo pasiūlymus. Skelbiamos net 50 ar 70 proc. nuolaidos, tačiau realybė neatitinka sukeltų lūkesčių.

„Nors pirkėjams buvo reklamuojamos įspūdingos, iki 70 proc. siekiančios nuolaidos, iš tiesų tokių pasiūlymų matėme išskirtinai mažai. Dažniausiai tai jau nepaklausios, sandėlyje užsigulėjusios prekės, kurių prekybininkai nori kuo greičiau atsikratyti“, – sako Kainos.lt vadovas.

Taip pat ekspertai pastebėjo, kad kai kurie pardavėjai išpardavimų laikotarpį vietoje vienos dienos išplėtė į savaitę ar net mėnesį. „Pasitaikė įdomių situacijų, kai prekės su nuolaidomis buvo išparduotos dar iki „Juodojo penktadienio“. Todėl geriausiais pasiūlymais pasinaudojo tie, kurie juos pastebėjo pirmieji“, – sako G. Borisas.

Paklaustas, kaip vertina bendrą situaciją, pašnekovas teigia, kad progų apsipirkti pigiau tikrai buvo, tačiau ne tokių įspūdingų kaip skelbė pardavėjai ir ne visų kategorijų prekėms. Pirkėjai, kurie sekė juos dominančių prekių kainas, lygino skirtingų pardavėjų pasiūlymus, turėjo galimybių sutaupyti.

Patarimai renkantis prekes

Išpardavimų metu, susigundžius skambiomis antraštėmis apie rekordines nuolaidas, dalis pirkėjų lieka nusivylę. Paaiškėja, kad nuolaidos mažesnės nei tikėjosi. Taip pat, pasimetus tarp pasiūlymų gausos, yra rizika įsigyti neplanuotų, nereikalingų pirkinių.

Kad taip nenutiktų, verta pasinaudoti praktiškais patarimais:

1) Apsipirkimui ruoškitės iš anksto: susidarykite išties reikalingų daiktų sąrašą, nustatykite savo biudžetą, venkite impulsyvių, neapgalvotų pirkinių.

2) Planuokite į priekį: pavyzdžiui, „Juodojo penktadienio“ metu verta galvoti ne tik apie pirkinius Kalėdoms, tačiau ir kitas prekes, kurias planuojate įsigyti per ateinančius kelis mėnesius.

3) Sekite prekių kainas: tai padės įvertinti, ar pardavėjas neišpūtė nuolaidos dydžio ir pasiūlymas iš tiesų vertas Jūsų dėmesio. Kainos.lt suteikia galimybę pažymėti reikiamas prekes ir gauti pranešimus, kai jų kaina sumažėja.

4) Atkreipkite dėmesį į pardavėjų siūlomus nuolaidų kodus prekių krepšeliui. Tokiu būdu galėsite pigiau įsigyti prekių, kurioms nuolaidos netaikomos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas