Pamirškite grynuosius ar banko korteles: šiandien mokėjimus galima atlikti tiesiog telefonu ir viskas gerokai paprasčiau nei galvojate

Pranešimas spaudai

2023-10-31, 07:46

15 komentarai (-ų)

Sektoriuose, kuriuose nuo senų laikų cirkuliuoja daug grynųjų pinigų, pavyzdžiui, turgavietėse, grožio salonuose ar autoservisuose, pastebimas itin išaugęs poreikis mokėjimus priimti kortelėmis ir kitomis bekontakčio mokėjimo priemonėmis.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Pamirškite grynuosius ar banko korteles: šiandien mokėjimus galima atlikti tiesiog telefonu ir viskas gerokai paprasčiau nei galvojate

Už prekes ir paslaugas mokėti telefonu – bene taip pat įprasta, kaip naudotis grynaisiais ar mokėjimo kortele. Be to, tai yra kur kas patogesnis atsiskaitymo būdas – tam, kad galėtumėt įsigyti norimą daiktą ar paslaugą, jums pakanka su savimi turėti tik mobilųjį telefoną ar kitą išmanųjį įrenginį.

Šiame straipsnyje sužinosite daugiau apie tai, kodėl yra naudinga naudotis skaitmenine pinigine, su kokiais įrenginiais galite susieti savo banko korteles, ir kaip skaitmeninti savo kortelę.

Kas yra skaitmeninė piniginė?

Tai jūsų mokėjimo kortelė jūsų išmaniajame telefone ar kitame išmaniajame įrenginyje. Populiariausias įrenginys, su kuriuo mokėjimo kortelės yra susiejamos, yra mobilusis telefonas, tačiau neatsilieka ir išmanieji laikrodžiai ar planšetiniai kompiuteriai.

Kokie yra skaitmeninių piniginių privalumai?

  1. Saugumas: atsiskaitant jūsų duomenys – kortelės numeris, sąskaitos likutis ir pan. – yra šifruojami, tad nei skaitmeninės piniginės kūrėjas („Apple“, „Google“ ir kt.), nei pardavėjas jūsų duomenų nematys ir negalės perskaityti
  2. Patogumas: jums nereikės su savimi nešiotis tradicinės piniginės, mokėjimo kortelės ar grynųjų pinigų, pakaks su savimi pasiimti telefoną – daiktą, kurį namuose pamiršta retas
  3. Greitis: atsiskaitymas trunka kelias sekundes – jums tereiks įsitikinti, kad jūsų banko sąskaitoje yra pakankamai pinigų ir, jei reikia, pakoreguoti kortelės atsiskaitymo limitą

Kas yra NFC, ar tai saugu?

NFC (angl. Near Field Communication) – tai technologija, kurios pagalba duomenys yra perduodami iš vieno įrenginio į kitą, kai įrenginiai vienas nuo kito yra nutolę kelių centimetrų atstumu.

Atsiskaityti naudojantis išmaniuoju įrenginiu yra taip pat saugu kaip ir bekontakte kortele. NFC funkcija veikia kelių centimetrų atstumu ir yra apsaugota nuo pakartotinio lėšų nurašymo, o atsiskaitymui galioja jūsų fizinei mokėjimo kortelei nustatyti limitai. Limitus – tiek dienos, tiek mėnesio – galite koreguoti priklausomai nuo jūsų poreikių.

Jei jūsų išmanusis įrenginys neturi biometrinių duomenų atpažinimo funkcijos, būtinai sugalvokite sudėtingą telefono atrakinimo slaptažodį.

Bekontakčio atsiskaitymo funkciją SEB mobiliojoje programėlėje savo nuožiūra galite bet kada išjungti ir vėl aktyvinti.

„Google Pay“

  • Skirta „Android“ ir „Wear OS“ įrenginiams, kurie palaiko NFC funkciją
  • Naudotis „Google Pay“ galite jei jums yra bent 16 metų
  • Prieš pradėdami naudotis „Google Pay“ savo įrenginyje įdiekite naujausią „Android“ operacinės sistemos versiją ir prisijunkite prie savo „Google“ paskyros bei įjunkite ekrano rakinimo funkciją

„Apple Pay“

  • Pasiekiama „iPhone“, „Apple Watch“, „iPad“, „Mac“ ir „MacBook“ įrenginiuose, turinčiuose „Face ID“ arba „Touch ID“ funkciją
  • Lietuvoje naudotis „Apple Pay“ galite jei jums yra bent 14 metų
  • Kad galėtumėte naudotis „Apple Pay“, jums nebūtina atsisiųsti SEB mobiliosios programėlės

„Garmin Pay“ ir „Fitbit Pay“

  • Galite naudotis „Garmin“ ir „Fitbit“ laikrodžiuose, palaikančiuose skaitmeninės piniginės funkciją
  • Naudotis „Garmin Pay“ ir „Fitbit Pay“ galite jei jums yra bent 16 metų
  • Kad galėtumėte naudotis „Garmin Pay“ ir „Fitbit Pay“, jums nebūtina atsisiųsti SEB mobiliosios programėlės

Ką turiu žinoti prieš naudojantis skaitmenine pinigine?

  1. Telefonu atsiskaityti galite tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, vietose, kur yra įrengti bekontakčiai mokėjimo kortelių skaitytuvai
  2. Saugumo sumetimais kartais, taip pat visada atsiskaitant telefonu už daugiau nei 50 eurų, būsite paprašyti telefone įvesti PIN kodą ar kitaip patvirtinti mokėjimą (pvz., nuskaityti jūsų biometrinius duomenis – piršto antspaudą ar veidą)

Verta paminėti ir tai, jog grynaisiais pinigais už prekes ir paslaugas nurodo atsiskaitantys tik 15 proc. Lietuvos gyventojų, tuo tarpu daugiau kaip keturi penktadaliai Lietuvos gyventojų (81 proc.) nurodo naudojantys banko kortelę.

Moterys nurodo šiek tiek dažniau atsiskaitinėjančios banko kortele nei vyrai, atsiskaitymų grynaisiais pinigais šiek tiek padaugėja amžiaus grupėje nuo 60 metų. Kortele dažniausiai atsiskaito Panevėžio apskrities gyventojai (88 proc. apklaustųjų), rečiausiai – Tauragės (71 proc. apklausos dalyvių).

60 proc. apklausos dalyvių nurodo kasdien piniginėje besinešiojantys grynųjų pinigų sumą, nesiekiančią 50 eurų. 17 proc. apklausos dalyvių paprastai turi ne daugiau kaip 10 eurų grynųjų.

15 komentarų

J

Visam pasaulyje figuruoja grynieji o cia vargo muse mat nori panaikint idijotu klubas daugiau nieko ir nekalbekit uz visus jeigu jaunūmas atsiskaito tel ar dar kokiais irenginiais tai vyresnio amziaus atsiskaito grynais

Gedas

Tik uždirbdamas grynais galiu nemokėti mokesčiu, nenoriu kad mano pinigais butu finansuojama teroristinė okraina ir jos prezervatyvas Nacistas Zelenskis !

Remigijus

Jūs rimtai ?!,nejuokinkite 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tomas

Nereikia "gydyti" žmonių savo virtualiosiomis bankinemis (tik bankams naudingomis- piniginė prasme) idėjomis. Einama prie vosiskos žmonių kontrolės. Jūsų žmonės fizinė energija paverčiama virtualiu niekalu. Nutikus krizei sakys - Jūsų sąskaita užblokuota ir ką tada sakykite darysite likęs be grašio kišenėje.

Eure

Jo pritariu.kaip elgtis senyvo amžiaus zmonems.kurie net nežino kaip is grininti pinigus.o dar ta elektronika tai visai senyvo amžiaus zmonems.ar a pietai ne pagalvojate?? Juk ne visi moka naudotis elektronika

Danute

As nesuprantu man80metu,Ar jūs apie senus žmones negalvojat Ar tik busit visada jauni? Ką veikti su ta elektronika mūsų amžiuje,atsipeikekit,Ar jau visai smegeninės ištuštėjo? Atsakykit!

Mindaugas

Ogi Danute isijungti lempininį televizorių ir kai nerodys duoti iš kumščio per šoną..

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas