SEB ekspertai dalinasi patarimais, kuriuos privalo žinoti kiekvienas: pasakė, kaip saugiai apsipirkti išpardavimų metu ir išvengti sukčių pinklių

Pranešimas spaudai

2023-11-19, 17:35

0 komentarų

Kaip ir kiekvienais metais, Heloviną seka didieji metų išpardavimai. Jie prasideda jau lapkričio viduryje vadinamąja vienišių diena (angl. Singles’ Day), ir baigiasi kibernetiniu pirmadieniu (angl. Cyber Monday).

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
SEB ekspertai dalinasi patarimais, kuriuos privalo žinoti kiekvienas: pasakė, kaip saugiai apsipirkti išpardavimų metu ir išvengti sukčių pinklių

Daugelis mūsų stengiasi pasinaudoti šiais išpardavimais ir pasirūpinti kalėdinėmis dovanomis, įsigyti drabužių ar kitų reikalingų daiktų. Tačiau apsipirkdami internetu turime būti itin atsargūs – sukčiai naudojasi mūsų skubėjimu, nuovargiu ar išsiblaškymu ir, sukūrę fiktyvias e. parduotuves bei jas reklamuodami, žiemos šventes gali paversti nemaloniomis.

Tad kaip atskirti tikrą e. parduotuvę nuo sukčių? Kviečiame atkreipti dėmesį į kelis aspektus.

1. Prekių kainos ir / ar siūlomos nuolaidos

Sukčiai savo e. parduotuvėse jau pirmines kainas pateikia ženkliai mažesnes nei tos, esančios kitose e. parduotuvėse. Be to, siūlomos nuolaidos taip pat yra ypatingai didelės. Skamba per gerai, kad būtų tiesa? Dažniausiai tai ir yra netiesa. Tokiose e. parduotuvėse kuriama skubos nuotaika, skirtinguose e. parduotuvės languose pridedant įvairiausių raginimų – nuo „turite vos 20 minučių pasiūlymui priimti“ iki „liko vos 3 vienetai“.

Nepasiduokite sukčių įtampai ir raginimui skubėti. Nueikite bent į keletą kitų e. parduotuvių ir palyginkite skirtingų prekybininkų siūlomas kainas. Jei analogiškai mažų kainų kitur nėra, vien tai turėtų sukelti įtarimų.

2. E. parduotuvės klientų atsiliepimai

Jei naršote jums nežinomoje / naujoje e. parduotuvėje ir svarstote joje apsipirkti, paieškokite jos klientų atsiliepimų apie jų pirkimo šioje parduotuvėje patirtį. Būtinai remkitės bent keletu šaltinių, kad susidarytumėte objektyvesnę nuomonę.

Pavyzdžiui, apsilankykite „Trustpilot“, tai – bene didžiausia tokius atsiliepimus renkanti ir skelbianti platforma. Jei e. parduotuvės reklamą pamatėte socialiniuose tinkluose, patikrinkite komentarų skiltį juose – galbūt žmonės po įrašu jau komentuoja, kad vienas ar kitas puslapis yra netikras?

3. E. parduotuvės žinomumas

Apsipirkite tik jums žinomoje ir patikimoje e. parduotuvėje. Beje, e. parduotuvė turėtų būti ne tik žinoma, bet ir turi veikti ilgesnį laiką

„Paguglinkite“ e. parduotuvę pasirinkę naršyklės „incognito“ (nematomą) režimą. Jei apie e. parduotuvę informacijos nerandate ar pastebite, kad ji veikia labai trumpai (neretai – vos kelios dienos iki „puikaus pasiūlymo“ pasirodymo), būkite itin atsargūs ir pagalvokite, ar tikrai norite joje apsipirkti.

4. E. parduotuvės dizainas

Net jei manote, kad esate saugioje e. parduotuvėje, visiškai neatsipalaiduokite. Sukčiai neretai kopijuoja žinomų e. parduotuvių interneto svetainių dizainą, apsimesdami gerai žinomais prekybininkais.

Prieš tvirtindami savo prekių krepšelio turinį ar suvesdami mokėjimo kortelės duomenis, kurį laiką panaršykite e. parduotuvėje – jei pastebėsite „kreivą“ dizainą ar neišbaigtus puslapius, greičiausiai e. parduotuvė – netikra.

5. Keletas techninių aspektų

  • E. parduotuvės adresas turi būti be klaidų ar įtarimą keliančių ženklų, simbolių
  • E. parduotuvės nuoroda turi prasidėti https:// – tai rodo prekybininko rūpestį pirkėjo duomenų saugumu
  • Patikrinkite, ar prekybininkas yra nurodęs savo kontaktus ir ar jie yra tikri, kad prireikus galėtumėte su juo susisiekti

6. Prekių pristatymas kurjerių tarnybomis ir SMS žinutės

Prekes paprastai mums pristato kurjerių tarnybos, o sukčiai jomis apsimeta taip pat dažnai. Jei gavote SMS ar e. laišką, kuriame esate raginami suvesti savo duomenis (interneto banko prisijungimus, banko sąskaitos ar kortelės numerį ir t. t.), pirmiausia – nespauskite ant jokių nuorodų ir savo duomenimis nesidalinkite.

Verčiau įsijunkite oficialią kurjerių tarnybos interneto svetainę ir ten įrašykite savo siuntos numerį – tik taip galite būti tikri, kad sužinosite teisingą jums aktualią informaciją.

Jei turite įtarimų dėl netikrų interneto svetainių, fiktyvių e. laiškų, SMS žinučių, praneškite apie juos Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui (cert@nksc.lt), kreipkitės į policiją telefonu 112 arba per „Virtualų patrulį“ socialiniame tinkle „Facebook“ ar e. paštu virtualus.patrulis@policija.lt.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas