Šokiruojanti internetinė realybė: paaiškėjo, kad beveik pusę interneto srauto sudaro botai, tačiau tai dar nėra pati blogiausia naujiena

Technews.lt

2024-07-05, 07:55

0 komentarų

Naujausioje „Akamai“ ataskaitoje apskaičiuota, kad 42 proc. viso žiniatinklio srauto generuoja botai, o 65 proc. šių botų turi akivaizdžių kenkėjiškų ketinimų.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – visą svarbiausią informaciją rasite paspaudę čia.
Šokiruojanti internetinė realybė: paaiškėjo, kad beveik pusę interneto srauto sudaro botai, tačiau tai dar nėra pati blogiausia naujiena

„Akamai“ tyrime daugiausia dėmesio skiriama scraping tipo botams, kurie skirti duomenims ir turiniui rinkti, kad juos būtų galima naudoti kibernetinių nusikaltimų operacijose. Tokie botai gali daryti didelį poveikį žiniatinklio įmonėms, o dirbtinio intelekto algoritmai palengvina įsilaužėlių ir nusikaltėlių gyvenimą.

„Akamai“ praneša, kad e. prekybos sektorius labiausiai nukentėjo nuo botų informacijos rinkimo ir „didelės rizikos“ botų srauto. Nors kai kurių tipų botai gali būti naudingi įmonėms, interneto informacijos rinkimo botai paprastai daro neigiamą poveikį tiek galutiniams rezultatams, tiek bendrai klientų patirčiai. Šiuo metu žiniatinklio scraping botai naudojami konkurencinei žvalgybai, šnipinėjimui, atsargų kaupimui, sukčiavimo svetainių kūrimui ir kitai nusikalstamai veiklai.

Patrick Sullivan, „Akamai“ techninis direktorius, aiškina, kad botai kelia nemažai iššūkių ir sukuria „daugybę skausmo taškų“ žiniatinklio programų, paslaugų ir API savininkams. Nuskaitymo botai gali lengvai gauti produktų vaizdus, aprašymus, informaciją apie kainas ir kitus duomenis. Kibernetinių nusikaltėlių grupuotės, pasinaudodamos šiais duomenimis, gali sukurti netikras svetaines, kurios apsimeta žinomais prekių ženklais ar mažmeninės prekybos paslaugomis.

Scraping botų kraštovaizdis keičiasi dėl dirbtinio intelekto. Dirbtinio intelekto algoritmus naudojančius robotus tampa daug sunkiau aptikti. Pasak „Akamai“, dirbtinio intelekto botų tinklai gali gerai veikti net ir su nestruktūrizuotais duomenimis, be to, juose gali būti naudojamas tikrasis verslo intelektas, kuris sukčiams suteikia daug tobulesnį „sprendimų priėmimo procesą“. Dėka dirbtinio intelekto nusikaltėliai gali rinkti, išgauti ir apdoroti duomenis veiksmingiau nei bet kada anksčiau.

Botai taip pat naudingi kuriant naujas netikras paskyras, kurios vėliau gali būti naudojamos siekiant atakuoti tikrus žmones ir jų finansus. Net ir nekenkėjiški duomenų nuskaitymo botai gali pabloginti svetainės našumą, paveikti paieškos sistemų rodiklius ir padidinti skaičiavimo ir talpinimo išlaidas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas