Paskutinė vinis į vidaus degimo variklių karstą? Britai pademonstravo sprendimą, kuris leidžia įkrauti 80% elektromobilio baterijos per mažiau nei 5 minutes

Tomas Eidukevičius

2024-07-02, 10:55 (atnaujinta 2024-07-03, 19:40)

17 komentarai (-ų)

Elektrinės transporto priemonės galėtų būti transporto ateitimi, tačiau pirmiausia, reikėtų ženkliai pagerinti baterijų ilgaamžiškumą, norint teigti, kad tokie modeliai būtų patvaresni nei vidaus degimo varikliais aprūpinti automobiliai.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – visą svarbiausią informaciją rasite paspaudę čia.
Paskutinė vinis į vidaus degimo variklių karstą? Britai pademonstravo sprendimą, kuris leidžia įkrauti 80% elektromobilio baterijos per mažiau nei 5 minutes

Vos keturios minutės ir 37 sekundės. Tiek laiko užtruko, kol „Nyobolt“ elektromobilio prototipas, naudodamas 350 kW nuolatinės srovės greitąjį įkroviklį, papildė savo baterijas nuo 10 proc. iki 80 proc. įkrovos.

Panašiai užtrunka pripildyti tuščią vidaus degimo automobilio degalų baką, su sąlyga, kad jis yra pakankamai didelis. Ir nors elektromobilių įkrovimas ir baterijos yra dažnai aptarinėjamos, tačiau akivaizdu, jog viskas juda tinkama linkme.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios bendrovės „Nyobolt“ įkrovimo eksperimento paslaptis yra jos patentuoti akumuliatoriaus elementai, kuriuose naudojamos anglies ir metalo oksido anodinės medžiagos, kurių konstrukcija turi mažą varžą ir integruotą galios elektroniką.

Verta paminėti ir tai, kad „Nyobolt“ yra ne automobilių gamintojas, o baterijų technologijų startuolis. Kembridže įsikūrusi bendrovė nuo tada, kai pritraukė 10 mln. JAV dolerių investicijų, sparčiai auga ir teigia, kad daro didelius žingsnius greitojo įkrovimo srityje.

Pradedančiosios įmonės pademonstruotame elektromobilio prototipe akumuliatoriaus modulių temperatūra palaikoma šalčio plokštelėmis, kuriose veikia vandens ir glikolio mišinys, aušinamas kintamosios srovės kompresoriumi ir kondensatoriumi.

„Nyobolt“ teigia, kad dėl to, palyginti su įprastiniais ličio jonų akumuliatoriais, išsiskiria nedaug šilumos – maždaug 60 laipsnių greitojo įkrovimo metu. Pasak bendrovės atstovų, 2 755 kg sveriantis prototipas per pirmąsias keturias demonstracinio bandymo realiomis sąlygomis minutes išlaikė nuolatinę 500 A srovę.

Be to, Kembridžo pradedančioji įmonė teigia, kad jos 24,5 ampervalandės elementai sėkmingai atliko daugiau kaip 4 000 pilno išsikrovimo gylio (DoD) ciklų, kurie lengvo dviejų durų „Nyobolt EV“ prototipo atveju prilygsta kone 1 mln. kilometrų. Atlikus laboratorinius bandymus taip pat nustatyta, kad po šių greitojo įkrovimo ciklų elementai išlaikė daugiau kaip 80 proc. savo talpos, o tai jau savaime yra įspūdingas pasiekimas.

Baterijų sprendimus kuriančio startuolio atstovai teigė, kad jų technologija domisi kelios automobilių bendrovės ir kad nedidelės apimties gamyba galėtų prasidėti jau kitais metais.

17 komentarų

Lankytojas

Idomu kaip ziema salonas apsildomas pavyzdziui prie -25 ir kaip langai nutirbdomi is vidaus? Man atrodo kad cia yra didziausias vinis i elektromobilius.o del co2 maziau kirskit misku.

Lankytojas

Kada jus ju neaptarnaujat ir neremontuojat tai neturit supratimo kas su jais darosi. Pssedetumet servise menesi pamatytumet ko nemate.

:D

Ikrove 24,5Ah baterija tai juokinga,
Sudetos saldymo plokstes padaro kad tas auto dar daugiau sveria, mazas automobiliukas su juokinga baterija sveria beveik 3 tonas :DDD

Robis

Na isigijau batareiką, ir pokolkas nerandu jokio minuso, nei dėl krovimo, nei dėl atstumo (lietuvos vidurkis 24km. per parą), o važiuoju tyliai, nedeginu kuro stovint, nereiks tepalų, grandinių, dirželių, PDF filtrų išpjovimo, valymo. Dėl svorio vežiojimo, tai pirkau auto su baterija, kur neplanuoju važiuoti po 500 ar 800 km. Užtenka vienu krovimu 150km, tai akumo svoris, labai panašus į varyklio+dėžės+kuras irgi sveria.
Kaip bus toliau nežinau, dabar labai patenkintas, o komentatoriama, reikia pradžiai pabandyti, o vėliau peikti, kritikuoti ir t.t., dabar pamatė iš šono ir viską žino, tikri telepatai, žiniuoniai kurie sprendžia iš debesų formos apie automobilius.

Raimis

Nenormalus baterijų svoris kurį reikia tampytis, padangų diplomas, specialios padangos, baterijos senėjimas, kuris yra tragiškai didelis išteklius imant dėvėta auto. nežmoniška tarša kuri išskiriama gaminant, Kinijos įtaką(. ( Ženkliai didelė dalis po monopolija), gamintojų maivymaisis ir čia programuojant dirbtinį senėjimą (nors sritis yra žiauriai aktuali) suveda elektro auto į didelį ne.

Arnas

O is kur tokie kiekiai elektros,jei dabar trūksta?Poreikis realiai 3-4 kart daugiau,nei dabar sunaudojama.

Robis

Pas tave išjunginėja elektrą dėl trūkumo? Pas mane niekada, pas kaimynus irgi nebuvo išjungta dėl trūkumo. Jei tau problemos, statyk saulės elektrinę - nesedėsi be elektros ir galėsi naudoti 3-4 kartus daugiau kw.

Ayakashi

Elektrinis automobilis gali būti šeimoje antru ar trečiu. Su sąlyga gyveni nuosavame name ir turi nuosavą elektrinę...

Vasia

Tik pirmas ir antras elektrinis.. jokio smarves jokio triuksmo

Batareikinis

Kad esamas modelis automobiliu yra visiskas nesusipratimas, tai faktas . Visi verkia del ikrovimo greicio, bet ne faktas, kad cia didziausia beda.. plius esamos masinos neturi galimybiu tokio greicio ikrovimui , tai sis straipsnis tik po 10mecio aktualus bus.. viena kiek kainuoja elementu pakeitimas

XM

Užteks kliedėti, batareikiniai. Elektra neturi šansų ir neturės.

Robis

Tą patį sakė ir apie lemputes, kurie degino balanas arba retkarčiais žibalinę lempą.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas