EIMIN: skaitmeninę atskirtį patiriantiems gyventojams – galimybė tobulinti skaitmeninius įgūdžius

Pranešimas spaudai

2024-07-06, 08:59 (atnaujinta 2024-07-09, 12:27)

1 komentaras

Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir toliau didins Lietuvos gyventojų skaitmeninį raštingumą. Ji kartu su Informacinės visuomenės plėtros komitetu (IVPK) įgyvendins dar vieną projektą, padėsiantį patobulinti didžiausią skaitmeninę atskirtį Lietuvoje turinčių gyventojų kasdienėje veikloje reikalingus skaitmeninius įgūdžius.

Prasideda didieji „ALIEXPRESS“ rudens išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
EIMIN: skaitmeninę atskirtį patiriantiems gyventojams – galimybė tobulinti skaitmeninius įgūdžius

„Stiprindami Lietuvą, kaip pažangią skaitmeninę valstybę, turime užtikrinti, kad, diegiant elektronines paslaugas ir užtikrinant didesnį jų naudojimą visuomenėje, neaugtų skaitmeninė atskirtis. Todėl, ją mažindami, įgyvendiname projektą, kuriuo tobulinamas socialiai pažeidžiamų grupių skaitmeninis raštingumas“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Europos Sąjungos (ES) statistikos tarnybos EUROSTAT duomenimis, pernai pagrindinius skaitmeninius įgūdžius turėjo apie 53 proc. Lietuvos gyventojų. Vyresnio amžiaus grupėje (65–74 metų amžiaus) šis skaičius siekė tik 15,15 proc.

Pagal amžiaus grupes didžiausi skaitmeniniai įgūdžiai buvo tarp jaunimo (16–24 metų amžiaus) – net 81,28 proc. gyventojų, 25–34 metų amžiaus grupėje – 78,41 proc. bei 35–44 metų amžiaus grupėje – 68,49 proc. Kitose amžiaus grupėse šiuos įgūdžius turėjo mažiau nei pusė Lietuvos gyventojų: 45–54 metų amžiaus – 48,90 proc., o 55–64 metų amžiaus – 32,54 proc.

Tad ES investicijų lėšomis įgyvendinamas dar vienas projektas suteiktų galimybę ugdyti žmonių gebėjimą visapusiškai ir sumaniai naudotis skaitmeniniais sprendimais. Tam skirta 2 mln. eurų ES investicijų.

Projektą įgyvendins Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK) kartu su partneriais – asociacija „Langas į ateitį“ ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka.

„Šis projektas padidins elektroninių paslaugų naudojimą. Jį įgyvendinus, socialiai pažeidžiamų grupių gyventojai greičiau ir paprasčiau naudosis viešosiomis paslaugomis, tokiomis kaip sveikatos priežiūra, švietimas, socialinė apsauga, ir komercinėmis paslaugomis, tokiomis kaip internetinė bankininkystė ar elektroninė prekyba. Tad geresni skaitmeniniai įgūdžiai sutaupytų šių gyventojų laiko ir išteklių“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Įgyvendinant projektą, vyks skaitmeninių įgūdžių mokymai ir kitos veiklos, kurios padės ugdyti gyventojų gebėjimą visapusiškai naudotis sukurtais skaitmeniniais sprendimais. Jos taip pat sudarys sąlygas labiausiai pažeidžiamoms socialinėms grupėms elektroninėmis paslaugomis naudotis didesne apimtimi.

Paraiškas galima teikti iki šių metų liepos 31 d. Daugiau informacijos apie kvietimą galite rasti ES investicijų tinklalapyje.

Ankstesnis projektas „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė” parodė, kad skaitmeninių įgūdžių tobulinimas Lietuvoje išlieka ypač aktualus, o įgytos žinios gerokai palengvina kasdienes veiklas.

Šio projekto metu įvairiose skaitmeninimo veiklose dalyvavo apie 500 tūkst. žmonių, tarp jų 601 vietos bendruomenė. Skaitmeninio raštingumo mokymuose dalyvaujančių suaugusiųjų skaičius siekė 104 tūkst., be to, projekto dalyvių motyvacija mokytis skaitmeninio raštingumo padidėjo nuo 64,5 proc. iki 77,5 proc.

Projektas buvo naudingas ir tuo, kad jis apie 3,4 tūkst. savanorių įkvėpė tapti skaitmeninimo lyderiais, konsultantais ir virtualiais technologijų agentais.

Projektas įgyvendinamas pagal planą „Naujos kartos Lietuva“, kuris finansuojamas pagal Europos Sąjungos priemonę „NextGenerationEU“.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas