„Telia“ sulaukė galingo RRT kirčio: paaiškėjo, jog bendrovė ne tik pažeidinėjo taisykles, bet ir trukdė konkurencijai, sužinokite, kas čia vyksta

Pranešimas spaudai

2024-07-26, 10:54

0 komentarų

Ryšių rinką šalyje reguliuojanti Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) šią savaitę sudavė kirtį dominuojančią padėtį fiksuoto interneto rinkoje užimančiai „Telia Lietuva“.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
„Telia“ sulaukė galingo RRT kirčio: paaiškėjo, jog bendrovė ne tik pažeidinėjo taisykles, bet ir trukdė konkurencijai, sužinokite, kas čia vyksta

Tarnyba pripažino, kad „Telia“ pažeidė net kelis jos direktoriaus įsakymus. Vienu įsakymų, „Telia“ įpareigota suteikti didmeninę prieigą prie fiksuoto interneto paslaugų konkurentams.

Tarnyba taip pat pripažino, kad „Telia“ klaidingai teigė, jog neva nėra techninių galimybių klientui pasiūlyti šviesolaidinį internetą, nors pati teikė analogiškas paslaugas ir, nenorėdama prarasti kliento, sudarė kliūtis konkurencijai.

RRT taip pat nustatė, kad „Telia“ privalo nurodyti sąlygas gauti prieigą prie didmeninių paslaugų konkurentei „Bitė Lietuva“ bei priteisti jai bylinėjimosi išlaidas.

„RRT profesionaliai ir nešališkai atliko rinkos prižiūrėtojo darbą ir iš esmės išnagrinėjo ginčą, pripažindami, kad „Telia“ šiurkščiai pažeidinėjo įstatymus bei naudojosi dominuojančia padėtimi. Tokia nesąžininga „Telia“ praktika, tai yra, kai ji savo naudai vertino suteikti didmeninę interneto prieigą ar nesuteikti, buvo ir yra ydinga praktika. Ir šis atvejis yra vienas iš daugelio, kurį prašėme išnagrinėti reguliatoriaus, ir yra ledkalnio viršūnė“, – teisine pergale džiaugiasi Gintas Butėnas, skaitmeninių paslaugų bendrovės „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius.

„Ne vienerius metus susiduriame su piktybiniu ir galimai nesąžiningu konkurento elgesiu. Dominuojančią padėtį daugelį metų užimti „Telia Lietuva“ kaskart sugalvoja vis kūrybiškesnių būdų neįleisti konkurentų į fiksuoto interneto rinką. Tiesa, įrodyti tokį elgesį – labai sudėtinga, nes sudaromos įvairiausios kliūtys „Bitei“ konkuruoti ir garbingoje konkurencinėje kovoje perimti „Telia“ klientus“, – priduria G. Butėnas.

Pasak jo, „tikimės, jog šis RRT sprendimas pakeis „Telia“ verslo praktikas ir ateityje visi rinkos dalyviai turės vienodai sąžiningas galimybes gauti didmeninę prieigą.“

„Bitė“ yra vienas biuro interneto lyderių Lietuvoje. Dominuojančio konkurento veiksmai ne vienerius metus trukdo augti ir vystytis visai ryšių rinkai Lietuvoje, stiprėti konkurencijai, o klientams gauti gerą kainą už kokybiškas paslaugas iš daugiau nei vieno tiekėjo.

„Bitė“ siekia, kad keičiant paslaugų tiekėją fiksuoto interneto rinkoje procesas būtų panašus kaip ir keičiant mobiliojo ryšio operatorių ar elektros tiekėją. Klientas, pasirašęs sutartį su nauju paslaugų tiekėju, informuotų senąjį apie pasikeitimus, ir naujos paslaugos jam būtų įjungtos per 1 dieną“, – priduria „Bitės“ vadovas.

Kelerius metus „Telia Lietuva“ tąsė „Bitę“ teismuose ir ginčydama „Mezon“ įsigijimą, kurios įsigijimo konkurse pati net nedalyvavo. „Bitė“ įsigijimą grindė poreikiu aktyviai konkuruoti būtent namų ir biuro interneto segmente, kuriame dominuojančią padėtį ilgus metus užima teisinę kovą pradėjusi „Telia“.

„Bitė“ dar 2020 metų pabaigoje už beveik 30 mln. eurų įsigijo „Mezon“ verslą iš valstybės valdomo Lietuvos radijo ir televizijos centro, tačiau dėl konkurentės „Telia Lietuva“ pradėtų teisminių ginčų negalėjo visiškai naudotis pirkiniu. „Telia“ po daugiau kaip dvejų metų galutinai pralaimėjo ginčą su Ryšių reguliavimo tarnyba dėl bendrovės „Mezon“ verslo pardavimo „Bitei“.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas