Pasaulinę krizę sukėlė „Microsoft“ susitarimas su Europos Sąjunga? Paaiškėjo, kiek kompiuterių buvo paveikta, atskleidžiamos stebinančio susitarimo detalės

Lukas Snarskis

2024-07-22, 14:55

2 komentarai (-ų)

Po praėjusios savaitės įvykių – vis netyla kalbos, kuriose minimas „CrowdStrike“ ir „Microsoft“ vardas. Dienraštyje „The Wall Street Journal“ paskelbto straipsnio pabaigoje „Microsoft“ atstovas spaudai pateikė įdomią mintį apie operacinės sistemos „Windows“ saugumą.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Pasaulinę krizę sukėlė „Microsoft“ susitarimas su Europos Sąjunga? Paaiškėjo, kiek kompiuterių buvo paveikta, atskleidžiamos stebinančio susitarimo detalės

JAV technologijų bendrovės „Microsoft“ atstovas nebuvo cituojamas pažodžiui, WSJ teigė, kad 2009 metais sudarytas susitarimas su Europos Komisija yra priežastis, kodėl bendrovė negali labiau užrakinti savo operacinės sistemos, kad padidintų saugumą.

2009 metais „Microsoft“ susitarė su Europos Komisija, kad saugumo programinės įrangos kūrėjams suteiks tokio pat lygio prieigą prie „Windows“, kokią gauna „Microsoft“. Šis sprendimas reiškia, kad saugumo programinės įrangos gamintojai turi daugiau galimybių gadinti sistemas, kaip šią savaitę padarė „CrowdStrike“, paralyžiavusi 8,5 mln. kompiuterių su „Windows“ visame pasaulyje.

Po to, „Microsoft“ atskubėjo į pagalbą ir nukentėjusiems naudotojams pasiūlė automatinio taisymo priemonę.

Dokumente teigiama, kad „Microsoft“ yra įpareigota trečiųjų šalių saugumo programinės įrangos gamintojams suteikti galimybę naudotis savo „Windows Client“ ir „Server“ operacinių sistemų API, kurios naudojamos jos saugumo produktuose.

Susitarime pažymima ir tai, jog JAV bendrovė taip pat turi dokumentuoti API „Microsoft Developer Network“, išskyrus tuos atvejus, kai jos kelia pavojų saugumui. Suteikus saugumo programinės įrangos gamintojams prieigą prie šių API, nors tai ir naudinga vienodoms konkurencijos sąlygoms, dėl kurių ES buvo susirūpinusi, tačiau tai nėra gerai saugumui, kaip matėme šią savaitę, kai „CrowdStrike“ išvedė iš rikiuotės labai svarbias mašinas ir sukėlė chaosą visame pasaulyje.

Ironiška, kad nors ES siekė užtikrinti sąžiningumą, „Apple“ ir „Google“, gaminančioms „MacOS“ ir „ChromeOS“, tokie pat apribojimai netaikomi... kol kas. Pasak WSJ, 2020 metais „Apple“ pranešė kūrėjams, kad jos operacinė sistema nebesuteiks jiems branduolio lygmens prieigos. Nors šis pokytis reiškė, kad kūrėjai turi keisti savo programinę įrangą, jis taip pat reiškė, kad mažiau gali nutikti klaidų.

Pastaraisiais metais Europos Sąjunga vis griežtina priemones, skirtas kovoti su vadinamuoju antikonkurenciniu didžiųjų technologijų įmonių elgesiu, todėl mažai tikėtina, kad ji pasuks keliu, kuriuo leis „Microsoft“ dar labiau užrakinti „Windows“, nepaisant to, kokią naudą tai suteiktų.

2 komentarų

dalmuzedauk

Bet įdomiausia kad už Ms programas brangiai yra mokama, o klaidos vos ne kas mėn ar net savaitę. Keista, kad dar yra kas naudojadi Ms paslaugomis. Nei support nieko nėra kai reikia problemą spręsti

Arunas

Eiliniai microsoft atmazai... Jie ir taip kisa per prievarta ka gali, kad ir ta pacia edge narsykle... Kuo uzdaresne MS bus, tuo daugiau ji sau leis piknaudziaut tuom, kaip tarkim koks Apple. Bet kas smagi matyt,kad nors ir po biski, bet kyla Linux OS populiarumas asmeniniams kompiuteriams ir manau kokiu 10-20 metu laikotarpi tikrai bus jos solis, o ten jau tavo privatumas garantuotas, o ir laisve turi pilnai ka nori su ja daryti. Realiai ir jau taip linux branduoliai aplink mus visur, nuo visokiu mini kompiuteri ismaniems namams, android telefonu,modemu,skalbenkiu,saldytuvu ir t.t
Sitoje srityje linux jau irode savo privaluma, dabar belieka asmeniniai kompiuteriai,nors ir MS su Apple kisa koja pastoviai, bet bus tas proverzis anksciai ar veliau, gero daikto amzinai neuzslepsi

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas