Apklausa: Lietuvos gyventojai elektros kainoms 2024-aisiais negaili pesimistinių prognozių

Pranešimas spaudai

2024-01-06, 07:30

0 komentarų

Lietuvos gyventojai dar neužmiršo elektros kainų rekordų ir nežino, ar gali šiuo klausimu tikėtis gerų naujienų 2024 metais.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Apklausa: Lietuvos gyventojai elektros kainoms 2024-aisiais negaili pesimistinių prognozių

Du iš trijų šalies gyventojų tikri, kad šiemet elektros kainos buitiniams vartotojams augs, tik nesutaria – kiek, atskleidė pernai metų pabaigoje atlikta reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa, kurią inicijavo energetikos sprendimų bendrovė „Elektrum Lietuva“.

Daugiausiai, arba 49 proc., apklausos dalyvių išreiškė nuomonę, kad šiais metais elektros kainos gyventojams gali išaugti iki 20 proc., dar 18 proc. – kad jos gali didėti daugiau nei 20 proc. Iš viso elektros brangimo 2024-aisiais tikisi 67 proc. respondentų.

Bendrovės „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, jog tokias pesimistines nuotaikas reikėtų vertinti atsargiai, kadangi vien 2023-aisiais, Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, tiekėjų siūlomos fiksuotos elektros kainos vartotojams sumažėjo vidutiniškai 19 proc., palyginti su 2022-aisiais.

„Pastaruoju metu elektros kainos stabilizavosi, o rinkoje kol kas nematyti artėjančių jos augimo grėsmių. Vis tik pesimistinės gyventojų nuotaikos dėl elektros kainos didėjimo, kurias atskleidė pernai lapkritį atlikta apklausa, iš dalies buvo teisingos, nes nuo šių metų sausio šalyje didės valstybės reguliuojama elektros kainos dalis, tai Valstybės reguliavimo taryba paskelbė pernai gruodį. Ir nors elektros tiekėjo fiksuota kainos dalis nesikeis, keičiantis valstybės reguliuojamai daliai, bendra nepriklausomo elektros tiekimo kilovatvalandės kaina gyventojams padidės apie 2–3 centus“, – aiškina M. Kavaliauskas.

„Spinter tyrimų“ duomenimis, didžiausio, 20 proc. viršijančio, kainų augimo tikisi mažesnių pajamų respondentai. Didėjimo iki 20 proc. – rajonų centrų bei kaimo vietovių gyventojai. Tuo metu didesnių pajamų apklaustieji dažniau teigė manantys, kad 2024 metais elektros kainos nesikeis.

Už elektros kainų stabilumą reprezentatyvioje apklausoje pasisakė 15 proc. respondentų. Tarp jų daugiausiai buvo įgijusių aukštąjį išsilavinimą bei gaunančių aukštesnes mėnesio pajamas.

Gerų žinių iš 2024-ųjų tikisi vos 8 proc. šalies gyventojų. Iš pastarųjų 6 proc. mano, kad elektros kainos buitiniams vartotojams kitais metais sumažės iki 20 proc., o 2 proc. drąsiai prognozavo, kad jos sumenks net daugiau kaip 20 proc.

Dešimtadalis apklausos dalyvių nesiryžo spėlioti ir savo prognozių apie šių metų elektros kainas nepateikė.

M. Kavaliauskas pastebi tendenciją, kad dėl elektros kainų labiausiai nerimauja mažesnes pajamas gaunantys gyventojai, kuriems elektros brangimas būtų ypač skausmingas.

„Sudėtinga pasakyti, kodėl dažniau mažesnes pajamas gaunantys gyventojai yra įsitikinę, kad elektros kainos ateinančiais metais ne tik kils, bet ir kils smarkiai. Tikėtina, kad tai susiję su šios gyventojų grupės didesniu jautrumu galimoms papildomoms išlaidoms ir ji taip reiškia savo nerimą. Taip, elektros rinka yra dinamiška ir kartais galbūt sudėtinga nepasimesti informacijos gausoje. Vis dėlto, vartotojų patogumui yra sukurti išties patogūs įrankiai, leidžiantys palyginti ir atsirinkti ekonomiškai naudingiausią, pigiausią rinkoje elektros planą bet kuriuo momentu. Reikėtų būti aktyviems ir naudotis tuo“, – pataria pašnekovas.

„Spinter tyrimai“ apklausą, kurioje dalyvavo 1015 respondentų nuo 18 ik 75 metų amžiaus, atliko pernai lapkričio 17–29 dienomis.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas