„Apple“ ne juokais prisidirbo? Dirbtinio intelekto mokymams naudojo „YouTube“ vaizdo įrašų transkripcijas, į tai sureagavo ir kūrėjai, ir „YouTube“ atstovai

Lukas Snarskis

2024-07-19, 17:55

0 komentarų

Dirbtinio intelekto (DI) temoje ilgą laiką tylėjusi „Apple“ savo kortas pagaliau atskleidė neseniai vykusioje WWDC konferencijoje. Bendrovės atstovai pristatė „Apple Intelligence“ sprendimą, kuris jau netrukus pasieks naujausius kompanijos produktus.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
„Apple“ ne juokais prisidirbo? Dirbtinio intelekto mokymams naudojo „YouTube“ vaizdo įrašų transkripcijas, į tai sureagavo ir kūrėjai, ir „YouTube“ atstovai

Dirbtinio intelekto sprendimai jau tampa neatsiejama išmaniųjų telefonų dalimi, todėl nenuostabu, kad pagrindinį dėmesį būtent tam skyrė ir „Apple“. Svarbiausia naujiena – „Apple Intelligence“. Tai pačios bendrovės dirbtinio intelekto sprendimas, kuris bus prieinamas įrenginiams su A17 ir visais M serijos lustais.

Tačiau geras naujienas netruko pakeisti kiek blogesnės. Paaiškėjo, jog „Apple“ ir kitos technologijų bendrovės naudojo duomenų rinkinį „YouTube Subtitles“, kurį sudarė 173 536 „YouTube“ vaizdo įrašų iš daugiau nei 48 000 kanalų transkripcijos.

Į duomenų rinkinį įtraukti vaizdo įrašai apima tiek švietimo kanalus, tokius kaip „Khan Academy“ ir MIT, tiek naujienų svetaines, įskaitant „The Wall Street Journal“, tiek kai kuriuos geriausius platformos kūrėjus, tokius kaip „MrBeast“ ir Marquesas Brownlee.

Pasak MKBHD kanalo įkūrėjo M.Brownlee, „Apple“ techniškai išvengia „kaltės“, nes savo dirbtinį intelektą gavo iš bendrovių, kurios naudojo „YouTube“ vaizdo įrašų transkripcijas, užuot tiesiogiai naudojusios duomenis. Nepaisant to, duomenys ir transkripcijos vis tiek prisideda prie dirbtinio intelekto modelių, į kuriuos kūrėjai investavo savo laiką ir pinigus.

M.Brownlee taip pat pažymėjo, kad ši problema bus aptarinėjama dar ne vienerius metus.

„Proof News“ taip pat sukūrė įrankį, skirtą kūrėjams ieškoti savo turinio duomenų rinkinyje. „YouTube Subtitles“ nėra vaizdo įrašų vaizdų, tačiau yra į tam tikras kalbas išverstų subtitrų. Pranešama, kad duomenų rinkinį sukūrė ne pelno siekianti tyrimų laboratorija „Eleuther AI“, kuri daugiausia dėmesio skiria atvirojo mokslo normų skatinimui.

Nė viena iš minėtų bendrovių iš karto nekomentavo šio klausimo. Viename interviu „YouTube“ vykdomasis direktorius Nealas Mohanas jau aiškiai pareiškė, kad bendrovės, naudojančios „YouTube“ vaizdo įrašus savo dirbtinio intelekto modeliams mokyti akivaizdžiai pažeidžia platformos politiką.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas