Baltijos šalių smūgis Rusijai ir Baltarusijai: išsiuntė pranešimą apie sutarties nepratęsimą, jau kitų metų pradžioje bus atlikti svarbūs veiksmai

Pranešimas spaudai

2024-07-19, 07:54

9 komentarai (-ų)

Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatorės „Litgrid“, AST ir „Elering“ išsiuntė pranešimą Rusijos ir Baltarusijos operatorėms apie BRELL sutarties nepratęsimą. Sutartis nustos galioti 2025 m. vasarį. Tuo metu trys Baltijos šalys atsijungs nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir prisijungs prie kontinentinės Europos sinchroninės zonos.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Baltijos šalių smūgis Rusijai ir Baltarusijai: išsiuntė pranešimą apie sutarties nepratęsimą, jau kitų metų pradžioje bus atlikti svarbūs veiksmai

Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemų operatorės išsiuntė pranešimą, kad nepratęsia sutarties dėl bendro elektros sistemų veikimo (vadinamosios BRELL sutarties). Sutartis apibrėžia Baltijos šalių elektros energijos sistemų vienalaikio veikimo taisykles ir principus Rusijos kontroliuojamoje IPS / UPS elektros energetikos sistemoje.

Pranešimu, kurį trijų operatorių vadovai pasirašė šiandien Rygoje, informuojama, kad sutartis nutrūks 2025 metų vasario 7 dieną. Vasario 8 d. Baltijos šalių operatorės atjungs Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros energetikos sistemas nuo IPS / UPS sistemos ir pradės bendrą izoliuoto darbo bandymą.

Planuojama, kad Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacija su kontinentinės Europos sinchronine zona įvyks 2025 metų vasario 9 dieną.

„Šiandien išsiųstas pranešimas žymi kertinio sinchronizacijos programos etapo pabaigą. Nuo šiol visiškai aišku, kada tiksliai nutrauksime paskutinius energetinius saitus su Rusija. Jau daugiau nei dvejus metus neimportuojame rusiškos elektros, o po pusmečio mes ne tik atsijungsime nuo rusiško ir baltarusiško elektros tinklo, bet ir išmontuosime paskutines likusias elektros linijas. Dar liko nemažai darbų, bet mes jau pasiruošę sinchronizuotis nors ir šiandien, o vasarį būsime pasiruošę dar labiau,“ – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Visų trijų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos jau yra paruoštos sinchronizacijai bet kuriuo momentu, jei to prireiktų. Sinchronizacija vyks per 2021 m. išplėstą „LitPol Link“ sinchroninę jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos. Daugelis sinchronizacijai reikalingų infrastruktūros projektų Baltijos šalyse ir Lenkijoje yra sėkmingai pabaigti, taip pat įdiegta sistemos valdymo techninė ir programinė įranga, paruoštos reikalingos procedūros.

Šiuo metu visos trys perdavimo sistemos operatorės baigia projektus, kurie sudarys sąlygas sinchronizaciją įgyvendinti dar saugiau ir efektyviau. Šie projektai apima sinchroninių kompensatorių įrengimą Lietuvoje ir Latvijoje, trečiąją elektros jungtį tarp Estijos ir Latvijos bei tinklo valdymo sistemas, kurios užtikrins sklandžią elektros sistemų dažnio ir balansavimo kontrolę prisijungus prie kontinentinės Europos sinchroninės zonos.
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Sinchronizacija su kontinentinės Europos sinchronine zona užtikrins nepriklausomą, stabilų ir patikimą Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų dažnio valdymą ir prisidės prie viso regiono energetinį saugumo.

Sinchronizacija padidins Europos elektros perdavimo sistemų ir rinkų integraciją ir sudarys sąlygas Baltijos šalių elektros perdavimo sistemoms veikti pagal bendras ir aiškias Europos taisykles. Ji taip pat skatins atsinaujinančios energijos plėtrą Baltijos šalyse ir Lenkijoje: dėl sinchronizacijos naujai pastatytos ir rekonstruotos elektros linijos, pastotės ir sinchroniniai kompensatoriai padidins perdavimo tinklų galimybes integruoti didesnę atsinaujinančių išteklių dalį bendroje elektros gamyboje.

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorių įgyvendinami sinchronizacijos projektai iš dalies finansuojami Europos Sąjungos lėšomis iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės. Bendras finansavimas siekia maždaug 1,2 mlrd. Eur, ir turėtų padengti iki 75 proc. visų kaštų.

9 komentarų

Fd

Vatnikai - nemyžkit į batus. Viskas bus gerai ir net geriau. Nemokamai nebus, bent mokėsim saviems. Pokyčiai visada i naudą. Geras pavyzdys - Putka pasėdėjo ilgiau ir tauta iš lauko tualetų neišlipo :)

Ar vikis iškirto?

Pradesim eso elektro spintas transfarmotorines degin ka daro ukrainos partizanai prieš ukranacistus

Niekas

Is Europos elektra bus brangiausia,o is kur susimokėti Lietuvos zmogelius skalpuos,sugalvos negirdetus nematytus mokesčius nevidonai

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas