Danijos atsinaujinančios energetikos įmonė „Nordic Solar“ kartu su šalies energetikos sektoriaus lyderiais ir Danijos ambasada atidaro didžiausią Lietuvoje saulės energijos parką

Pranešimas spaudai

2024-05-03, 11:59

0 komentarų

LR Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė, Molėtų rajono vicemerė Vaida Saugūnienė ir kiti Lietuvos energetikos institucijų atstovai kartu su Danijos ambasadore Lietuvoje Grete Sillasen ir „Nordic Solar“ vadovu Nikolaj Holtet Hoff perkirpo juostelę ir atidarė naujausią bendrovės saulės energijos parką Molėtuose. Molėtų parkas yra didžiausias šiuo metu Lietuvoje pastatytas saulės energijos parkas.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Danijos atsinaujinančios energetikos įmonė „Nordic Solar“ kartu su šalies energetikos sektoriaus lyderiais ir Danijos ambasada atidaro didžiausią Lietuvoje saulės energijos parką

Tai pirmoji didelė danų įmonės „Nordic Solar“ investicija Lietuvoje. Molėtų regione įrengtas 100 MWp saulės energijos parkas, kurio instaliuota galia užtikrins energijos tiekimą maždaug 28 000 Lietuvos ir Europos namų ūkių per metus. Naujasis saulės parkas taip pat smarkiai prisidės siekiant energetinės nepriklausomybės bei siekiant ambicingų tikslų, numatytų Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje 2050.

„Šiandien džiaugiamės viena svarbiausių mūsų įmonės investicijų į Lietuvos energetikos infrastruktūrą. Mums tai svarbus pasiekimas. Molėtų parkas yra pats didžiausias šiuo metu Lietuvoje pastatytas saulės parkas. Tai sėkmingo bendradarbiavimo su Lietuvos institucijomis bei Molėtų savivaldybe rezultatas. Kartu mes siekiame bendro tikslo – skatinti elektros gamybą iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Didžiuojamės galėdami prisidėti prie Lietuvos politinių tikslų mažinant klimato kaitos pasekmės bei ambicijų siekiant energetinės nepriklausomybės”, - teigė Nikolaj Holtet Hoff, „Nordic Solar” generalinis direktorius.

„Lietuva yra užsibrėžusi ambicingus energetikos tikslus – nacionalinės elektros generacijos didinimas iki visiškos energetinės nepriklausomybės. Artėjame link šio tikslo ir darome viską, kad turėtume tvarią ir didelę pridėtinę vertę kuriančią energetikos pramonę. Džiaugiamės, kad pradėjus elektros gamybą “Nordic Solar“ saulės elektrinių Molėtų, Švenčionių ir Jonavos parkuose, net 9 proc. padidės nacionalinė saulės elektrinių instaliuota galia, o atsinaujinanti energija galės pasiekti daugiau kaip 200 000 namų ūkių”, - sakė Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė. Pasak viceministrės, dvišalis Danijos ir Lietuvos įmonių bendradarbiavimas turi didelį potencialą vystant atsinaujinančios energijos projektus.

Parko atidarymo šventėje, dalyvavo daugiau nei šimtas svečių - Lietuvos politiniai lyderiai, įmonės verslo partneriai, aktyviai prisidėję prie šio projekto įgyvenimo, Molėtų savivaldybės, Molėtų progimnazijos bei gimnazijos atstovai, saulės parko kaimynai.

„Mums buvo labai svarbu įtraukti vietos bendruomenę, prisidėjusią prie saulės parko įkūrimo, ir verslo partnerius, kurie aktyviai prisidėjo prie projekto sėkmės nuo projekto pradžios iki pat jo įgyvendinimo. Džiaugiamės, kad kartu dirbome prie šio atsinaujinančios energijos projekto. Be visų dalyvaujančių paramos nebūtų buvę įmanoma pasiekti šios dienos, kai didžiausias į tinklą prijungtas saulės energijos parkas gamina elektros energiją visuomenei. Tai yra dar vienas teigiamas žingsnis siekiant energetinių tikslų, todėl norėtume pasinaudoti proga ir padėkoti visiems už sėkmingą bendradarbiavimą“, – teigė Nikolaj Holtet Hoff.

Molėtų vicemerė Vaida Saugūnienė pasidžiaugė, kad būtent Molėtų krašte, kuriame taip vertinamas tvarumas ir natūrali aplinka, įkurtas didžiausias saulės jėgainių parkas Lietuvoje.

„Pasaulis ieško švaresnės energijos ir viena pagrindinių visos žmonijos užduočių yra sumažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro, tad saulės elektrinių plėtra ne tik namų ūkiuose, bet ir versle, yra vienas pagrindinių žingsnių, siekiant saugoti aplinką ir visą planetą. Molėtai yra vienas iš žaliausių Lietuvos rajonų, galintis didžiuotis unikalia gamta, geriamo vandens ištekliais ir tyru oru. Tik plėtodami švarią ir atsinaujinančią energetiką galime tai išsaugoti ir ateities kartoms“, - kalbėjo vicemerė.

Molėtų saulės parkas skatins biologinę įvairovę

Molėtų saulės parkas įkurtas kalvotoje vietovėje, kur yra daug galimybių gaudyti galingus saulės spindulius įvairiu paros metu. Saulės parkas buvo pastatytas naudojant patentuotus „Nordic Solar“ dvipusių saulės baterijų modulius, kurie gamina elektros energiją iš abiejų pusių. Be to, į saulės parko plėtrą buvo įtraukta keletas iniciatyvų, skatinančių biologinę įvairovę šioje vietovėje.

„Plėtodami Molėtų saulės energijos parką, didžiausią dėmesį skyrėme saulės energijos gamybos derinimui su palankia aplinka gyvūnams ir augalams saulės parke ir jo apylinkėse. Tvoroje, juosiančioje parką, padarėme daugybę praėjimų stambiems gyvūnams. Tvora taip pat leidžia laisvai judėti smulkiems žinduoliams, ropliams ir varliagyviams. Mažaisiais gamtos broliais rūpinsimės ir ateityje- kai tik parko statybų darbai bus visai užbaigti, įrengsime laukinių gėlių, bei natūraliai gamtai būdingų šakų bei akmenų zonas“, – sako Glenn Aagesen, „Nordic Solar“ COO.

Molėtų saulės parkas jau gamina elektrą

Molėtų saulės parkas prie tinklo prijungtas balandį, bendradarbiaujant su Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatore „Litgrid“. Be to, „Nordic Solar“ pasirašė balansavimo sutartį su „Enefit“, energetikos bendrovės „Eesti Energia“ grupės įmone, kuri pirks dalį saulės parke pagamintos elektros energijos.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas