Dirbtinio intelekto krikštatėvis pasisakė apie DI grėsmes: išsakė netikėtą poziciją, kuri nustebins daugelį

MiTech.lt

2023-06-17, 07:35

0 komentarų

Prof. Yann LeCun kartu su Geoffrey Hinton ir Yoshua Bengio 2018 m. laimėjo „Turing Award“ apdovanojimą už proveržį dirbtinio intelekto srityje. Šie trys vyrai ne veltui vadinami dirbtinio intelekto krikštatėviais.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Dirbtinio intelekto krikštatėvis pasisakė apie DI grėsmes: išsakė netikėtą poziciją, kuri nustebins daugelį

Vos prieš kelias savaites G. Hinton paliko savo darbą „Google“, perspėdamas, kad įmonėms naudojantis galingesnėmis dirbtinio intelekto sistemomis, jos tampa vis pavojingesnės.

Kaip ir daugelis, jis nerimauja dėl trumpalaikių pasekmių, kai internetą užplūs netikra informacija, už kurią, priėmus naują įstatymą, atsakomybė gali tekti dirbtinio intelekto bendrovėms, o ilgalaikis nerimas kyla dėl masinio darbo vietų praradimo ir dėl to, kad dirbtinis intelektas užims žmonių vietą kitose srityse.

Y. LeCun, kuris dabar yra vyriausiasis „Meta“ dirbtinio intelekto mokslininkas, kur kas optimistiškiau vertina dirbtinio intelekto raidą. „Ar dirbtinis intelektas užvaldys pasaulį? Ne, tai žmogaus prigimties projekcija į mašinas“, – sakė jis ir pridūrė, kad laikyti dirbtinio intelekto mokslinius tyrimus užrakintus būtų didžiulė klaida.

„Tai tas pats, lyg 1930 m. ko nors paklaustumėte, kaip ketinate padaryti turboreaktyvinį lėktuvą saugų. 1930 m. turboreaktyviniai lėktuvai dar nebuvo išrasti, lygiai taip pat, kaip dar nebuvo išrastas žmogaus lygio dirbtinis intelektas“, – sakė LeCun. „Galiausiai turboreaktyviniai lėktuvai tapo neįtikėtinai patikimi ir saugūs“.

Profesorius paaiškino, kad progresyvi pažanga gali padėti sukurti tokį pat galingą dirbtinį intelektą kaip žiurkės smegenys, tačiau jis neketina užvaldyti pasaulio, nes vis tiek veiks duomenų centre su išjungimo jungikliu. Jis pridūrė, kad „jei suvokiate, kad tai nesaugu, tiesiog jo nekursite“.

Praėjusį mėnesį ekspertai ir vadovai, įskaitant „OpenAI“ vadovą Sam Altman, įspėjo apie galimybę, kad dirbtinis intelektas gali lemti žmonių rasės išnykimą. Ekspertai nuėjo taip toli, kad palygino dirbtinį intelektą su branduolinio karo ir pandemijų keliama rizika. Daugiau nei du trečdaliai amerikiečių nerimauja dėl jo keliamos grėsmės civilizacijai, o Warren Buffett palygino DI sukūrimą su atomine bomba.

Šių metų pradžioje paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad tokie generatyviniai dirbtiniai intelektiniai kompiuteriai kaip „ChatGPT“ gali paveikti 300 mln. visą darbo dieną dirbančių darbuotojų, o bendrovės, įskaitant IBM, jau sustabdė darbuotojų priėmimą į darbo vietas, kurias galėtų užimti šios sistemos.

LeCun BBC sakė, kad dirbtinis intelektas nesiruošia visam laikui iš darbo išstumti daugybės žmonių, tačiau pažymėjo, kad darbas gali pasikeisti, nes nežinome, kokie bus svarbiausi darbai po 20 metų. LeCun pridūrė, kad nėra abejonių, jog ateityje kompiuteriai taps protingesni už žmones, tačiau iki tos dienos gali praeiti daug metų, jei ne dešimtmečiai. Pabrėždamas savo tikėjimą mašinomis, jis sakė, kad protingi kompiuteriai sukurs „naują žmonijos renesansą“ panašiai kaip internetas ar spausdinimo mašina.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas