Dirbtinis intelektas pradedamas naudoti įvairiausiose srityse: tam tikri sprendimai jau naudojami ir ten, kur mes net nebūtumėme pagalvoję

Pranešimas spaudai

2023-10-19, 07:15

0 komentarų

Pastaraisiais metais vis plačiau diskutuojama dėl dirbtinio intelekto (DI) pritaikomumo įvairiose žmogaus intelekto indėliu grindžiamose srityse, dar visai neseniai laikytose išimtinai reikalaujančiomis žmogiškojo faktoriaus. Tokioms sritims neabejotinai priskiriamas ir teisingumo vykdymas.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Dirbtinis intelektas pradedamas naudoti įvairiausiose srityse: tam tikri sprendimai jau naudojami ir ten, kur mes net nebūtumėme pagalvoję

Nors vis dar kyla nemažai klausimų, abejonių, nuogąstavimų, ar ginčą tarp žmonių gali išspręsti bejausmis robotas, įvairūs dirbtiniu intelektu pagrįsti technologiniai sprendimai jau yra prasiskynę kelią didinant teismų darbo efektyvumą, teismų sprendimų priėmimo veiksmingumą ir tikslumą.

Jau daugiau kaip dešimtmetį Lietuvoje taikomi automatizuoti matematiniais algoritmais paremti sprendimai bylų skirstymui teismuose, kad būtų užtikrintas skaidrumas per atsitiktinumo faktorių. Jau daugiau kaip 15 metų teismai naudojasi ir bylų nuasmeninimo įrankiu, kai asmens duomenys automatiškai paverčiami atitinkamais simboliais.

Tam tikru DI įrankiu gali būti laikomas ir teismo įsakymų priėmimo procesas, kuriame teismo sprendimo projektą automatiškai sugeneruoja sistema iš suvestų duomenų.

ECLI projektas: rasti Europos teismų sprendimus bus paprasčiau

Vienas iš naujų skaitmenizavimo sprendimų Lietuvos teismų informacinei sistemai yra Europos teismų praktikos identifikatorius (angl. the European Case Law Identifier, ECLI). ECLI bus įdiegtas Nacionalinei teismų administracijai įgyvendinus projektą „Efektyvi elektroninė prieiga prie teismo sprendimų“ (angl. Effective e-access to court decisions), kuris leis į atnaujintą Lietuvos teismų informacinę sistemą LITEKO integruoti ir sukurti sąsajas su e. teisingumo portalu.

ECLI kaip vieningas ES valstybių narių nacionalinių teismų praktikos identifikatorius leidžia skirtingų ES šalių teismams daug paprasčiau ir efektyviau dalintis praktika, cituoti teismų sprendimus.

Iki ECLI įdiegimo tam, kad būtų galima surasti kitos valstybės teismo sprendimą, kuriame suformuota praktika yra svarbi sprendžiant ginčą kitos šalies teisme, reikėjo žinoti konkrečios valstybės teismų registro ypatumus. Be to, skirtingos sprendimų citavimo praktikos ir nuorodos į skirtingas duomenų bazes irgi apsunkindavo net ir žinomo sprendimo paieškas.

ECLI leidžia ieškoti teismų sprendimų per vieną prieigą pagal šalies kodą, teismą, sprendimo metus ir unikalų numerį. Šiuo metu Europos Sąjungoje ECLI dar nėra įsidiegusios tik Lenkija, Vengrija, Švedija, Airija ir Lietuva.

Projektą įgyvendinančios Nacionalinės teismų administracijos vadovė Natalija Kaminskienė pažymi, kad Lietuvos teismai, būdami vienais iš modernių įrankių taikymo lyderių Europoje, nuolat ieško naujų skaitmenizavimo ir teismų darbo efektyvumo didinimo sprendimų. „Tai dar vienas svarbus žingsnis teismų skaitmenizacijoje, padėsiantis supaprastinti Europos teismų sprendimų paiešką ir citavimą“ – apibendrina N. Kaminskienė.

Dvejus metus truksiančio projekto „Efektyvi elektroninė prieiga prie teismo sprendimų“ biudžetas yra 261 000 eurų, numatoma projekto pabaiga – 2024 m. lapkritį.

Projekto vadovės Ramunės Majauskaitės teigimu, įgyvendinant projektą jau yra atlikta esamos situacijos analizė ir užsienio šalių praktikos analizė, parengta techninė specifikacija diegėjui realizuoti ECLI funkcionalumą ir sukurti integracines sąsajas su e.teisingumo portalu.

Lietuvos teismai skaitmenizavimo srityje tarp lyderių

ES teisingumo rezultatų suvestinėje (angl. The 2022 EU Justice Scoreboard) Lietuvos teismai skaitmenizavimo srityje yra tarp lyderių dėl įdiegtų elektroninių bylų valdymo ir skirstymo sistemų bei pažangių informacinių technologijų saugumą užtikrinančių priemonių, plačiai naudojamų nuotolinių posėdžių organizavimo priemonių, sprendimų ir informacijos paieškos įrankių.

Kartu pastebima, kad Europos valstybių teismų sistemoms derėtų plėsti skaitmeninių priemonių panaudojimą pasitelkiant dirbtinį intelektą, pavyzdžiui, paverčiant garso įrašą rašytiniu tekstu, naudojamu teismo posėdžių protokoluose, sprendžiant tam tikrų kategorijų ginčus, vertinant recidyvizmo rizikas prieš skiriant bausmes, ieškant ir grupuojant bylai aktualią informaciją.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas