Ekspertai pabrėžia, kad šiandien labiausiai trūksta išmanančių inžineriją: inžinerija sudomino dar vaikystėje – šiandien ugdo jaunuosius talentus

Pranešimas spaudai

2024-07-25, 10:54

0 komentarų

Daugelis ekspertų, kalbėdami apie šiuolaikinių specialistų darbo poreikį rinkoje, pabrėžia, kad labiausiai trūksta išmanančių inžineriją.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Ekspertai pabrėžia, kad šiandien labiausiai trūksta išmanančių inžineriją: inžinerija sudomino dar vaikystėje – šiandien ugdo jaunuosius talentus

Tam pritaria ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) alumnas, įmonėje „EPAM Systems“ dirbantis Gerimantas Pukys. Tiesa, šią problemą jis stengiasi spręsti – prisideda prie jaunųjų inžinierių talentų paieškų ir jų ugdymo.

Inžinerija susidomėjo žaisdamas kompiuterinius žaidimus

VILNIUS TECH alumnas pasakoja, kad inžinerija jo gyvenime atsirado itin anksti – būdamas vos trejų metų vaikas, tėčio kompiuteriu dažnai žaisdavo „SimCity“. Jis atviras – kompiuteris buvo senas, o ir pats net skaityti nemokėjo, tad apie kitas kompiuterines veiklas net nesvarstė.

„Kartą, žaisdamas kompiuterinį žaidimą, nusiminiau, kad neturiu pakankamai pinigų dideliam miestui pastatyti. Apie tuo metu mane užklupusią bėdą papasakojau tėčiui, kuris pasisodino ant kelių priešais kompiuterį ir pradėjo atidarinėti įvairius failus. Aš nesupratau, ką tėtis veikia, tačiau praėjus maždaug 5-ioms minutėms, jis ir vėl įjungė žaidimą, o aš buvau apstulbęs – turėjau ten krūvą pinigų ir galėjau statyti savo svajonių miestą. Galiu drąsiai teigti, kad po šio įvykio pradėjau suvokti, koks galingas išradimas yra kompiuteris, kokia neišmatuojama jo galia ir potencialas“, – prisiminimais dalijasi G. Pukys.

Padedamas šeimos narių, vaikinas pamažu ėmė mokytis ir analizuoti, kaip veikia kompiuteris, o būdamas 13-os metų pradėjo programuoti, naudodamas pagrindines programavimo kalbas, tokias, kaip HTML, CSS. Baigęs kurti pirmąjį internetinį tinklalapį, jis tik dar labiau susidomėjo inžinerija, kuri lydi ir šiandien.

„Inžinerija mane žavi tuo, kad sujungia kelias sritis – matematiką, fiziką, informacines technologijas ir net meną. Sunku įvardyti sritį, kurioje kūrybiškumą ir loginį mąstymą būtų galima suderinti taip, kaip jie suderinami inžinerijoje. Galimybė tam tikrus procesus ar paslaugas padaryti lengviau prieinamais šimtams, tūkstančiams ar milijonams žmonių visame pasaulyje – tai yra ne tik inžinerijos, bet ir kūrybiškumo, užsispyrimo rezultatas“, – sako VILNIUS TECH alumnas.

Karjeros pradžia – Lietuvoje kuriantis EPAM

G. Pukys pasakoja, kad įmonėje „EPAM Systems“ pradėjo dirbti netikėtai – svajojo pakeisti darbo vietą, tad, sulaukęs personalo atstovės skambučio ir siūlymo prisijungti prie bendrovės, nusprendė išbandyti savo jėgas. Tik vėliau vaikinas suprato, kad įmonė veikia daugiau nei 50-yje pasaulio šalių, o Lietuvoje savo veiklą dar tik pradeda.

„Pamenu, kad buvau 8-asis įmonės Lietuvoje darbuotojas. Neslėpsiu, proga dirbti „EPAM Systems“ ne tik atvėrė galimybę išbandyti save ir tobulėti inžinerijos srityje, bet ir padėti burti naują bendruomenę. Buvau maloniai nustebintas, kad mano įžvalgų, patarimų ir nuomonės klausė įvairias pareigas bendrovėje einantys kolegos“, – prisimena G. Pukys.

Šiuo metu VILNIUS TECH alumnas įmonėje eina programinės įrangos inžinieriaus pareigas, tačiau taip pat užsiima ir kita įdomia veikla. Pavyzdžiui, ugdo jaunuosius talentus, padeda jiems atrasti save ir, baigus studijas, įsilieti į įmonės kolegų gertas. Taip pat – prisideda prie jaunųjų talentų stovyklų organizavimo.

„Manau, kad galimybė prisidėti organizuojant jaunųjų talentų stovyklas – vienas didžiausių mano pasiekimų įmonėje. Didžiuojuosi tuo, kad kolegos manimi pasitiki ir suteikia galimybę savarankiškai priimti svarbius sprendimus – sugalvoti stovyklos formatą, parengti jaunuolių ugdymo programą, organizuoti kandidatų į ją atrankos procesą. Žinoma, prie viso to prisideda ir mano kolegos. Už tai esu jiems itin dėkingas“, – pasakoja programinės įrangos inžinierius.

G. Pukio nuomone, kiekvienas žmogus gali būti inžinieriumi – tai nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš šalies. Tiesa, norint gerai išmanyti inžinerijos sritį, reikia tvirtų matematikos, fizikos bei logikos pagrindų.

„Kiekvienam jaunuoliui linkiu išbandyti jėgas inžinerijos srityje. Juk aplink tiek daug nemokamų išteklių, tereikia jais pasinaudoti. Pavyzdžiui, „EPAM Systems“ siūlo išbandyti nemokamus programavimo kursus įvairiomis kalbomis, testus, kurie padės išsiaiškinti pomėgius ar labiausiai jums tinkančią profesiją. Eidami savo karjeros keliu, ne kartą suklysite ir galvosite pasiduoti. Tačiau prisiminkite, kad už tai jūsų niekas nesmerks, tad bandykite toliau“, – padrąsina VILNIUS TECH alumnas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas