ESO dalinasi stulbinančia statistika: šiame regione išmanieji sprendimai pritaikomi sparčiausiai Lietuvoje, naujausi skaičiai nustebins daugelį

Pranešimas spaudai

2024-06-03, 11:59

0 komentarų

Marijampolės regione įdiegtų išmaniųjų elektros skaitiklių skaičius viršijo 46 tūkstančius ir sudaro 55,6 proc. nuo visų skaitiklių, kuriuos čia suplanuota įdiegti. Šiame regione išmaniosios apskaitos prietaisų diegimas sparčiausias Lietuvoje.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
ESO dalinasi stulbinančia statistika: šiame regione išmanieji sprendimai pritaikomi sparčiausiai Lietuvoje, naujausi skaičiai nustebins daugelį

Išmaniosios apskaitos diegimu elektros energijos vartotojams besirūpinančio „Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) specialistai ir rangovai Marijampolės regione darbuojasi itin greitai – vien per 2022 metų antrą pusę įdiegė daugiau nei 11 tūkst. išmaniųjų skaitiklių, o pernai – daugiau nei 28 tūkst. Skaičiuojama, kad šiemet per vieną darbo dieną į išmaniuosius pakeičiami 76 senojo tipo apskaitos prietaisai.

„Marijampolės regione išmaniosios apskaitos privalumus turi galimybę įvertinti kas antras privatus klientas. Žmonės vertina išmaniosios apskaitos teikiamas naudas, būna, matydami gerą pavyzdį, į mus kreipiasi ir jų kaimynai ar draugai su klausimais, kada ir pas juos bus įdiegtas išmanusis skaitiklis“, – teigia ESO išmaniosios apskaitos diegimo programos vadovė Aurelija Židickytė-Orvydė.

ESO duomenimis, daugiausiai skaitiklių pakeista Marijampolės savivaldybėje – išmaniąją apskaitą turėjo net 21 100 arba 63,8 proc. visų klientų minėtoje savivaldybėje. Vilkaviškio r. sav. – 10 576 (50,2 proc. visų klientų), Šakių r. sav. – 7 114 (44,1 proc.), Kazlų Rūdos sav. – 4 187 (61 proc.), Kalvarijos sav. – 3 449 (54,2 proc.). Iš viso išmaniąja apskaita Marijampolės regione gegužės pabaigoje naudojosi virš 46 tūkst. elektros energijos vartotojų. Likusiems privatiems ir verslo klientams, kurių suvartojimas per metus viršija 1 000 kilovatvalandžių, išmanieji skaitikliai bus įdiegti iki 2026 metų.

„Apskaitos inžinieriai dažnai išgirsta padėkas iš klientų, kuriems pakeistas elektros skaitiklis į išmanųjį. Kazlų Rūdoje gyvenanti senjorė iki išmaniojo skaitiklio įdiegimo norėdama deklaruoti duomenis, prašydavo kaimynų pagalbos, kad galėtų susimokėti už mokesčius. Dabar ji sako, kad viskas paprasčiau ir mokesčius gali susimokėti savarankiškai“, – gyventojų atsiliepimus perpasakoja A. Židickytė-Orvydė.

Išmanioji apskaita gali padėti ir sutaupyti

Įdiegus išmaniąją apskaitą, kaip pastebi ESO ekspertė, klientai visų pirma įvertina tai, kad nebereikia deklaruoti skaitiklio duomenų – jie elektros energijos tiekėui perduodami nuotoliu, todėl sąskaita paskaičuojama automatiškai. Kadangi dalis elektros skaitiklių įrengti lauke, tokia nauda itin pastebima šaltuoju metu laikotarpiu ar lyjant, kai nereikia šalti ar mirkti po lietumi nurašinėjant skaitiklio rodmenis.

Kita nauda – išmaniąją apskaitą turintys klientai gali sekti elektros energijos suvartojimą prisijungę prie ESO savitarnos svetainės. Joje suvartojimas, kliento pasirinkimu, rodomas 15 minučių ar valandos tikslumu, galima peržiūrėti ir analizuoti ne tik tai, kiek elektros energijos buvo suvartota praėjusią dieną, bet ir per vieną ar kelias savaites. Sekant faktinį elektros energijos suvartojimą, galima identifikuoti daugiausiai energijos naudojančius įrenginius, juos pakeisti energetiškai efektyvesniais, patikrinti, ar nėra elektros nutekėjimų vidaus tinkle. Galiausiai, pagal sunaudojimo duomenis keisti vartojimo įpročius ir taip sutaupyti.

„Įdiegus išmaniąją apskaitą ir pasirinkus taip vadinamą biržos planą, sutaupyti galima elektros energiją naudojant tuomet, kai jos kaina rinkoje yra mažiausia“, – pasakoja A. Židickytė-Orvydė.

Išmaniųjų skaitiklių naudą įvertina ir gaminantys vartotojai, kurių Marijampolės regione yra virš 3,5 tūkst. Pastarieji gauna išsamius duomenis apie suvartotos ir į tinklą atiduotos energijos kiekius. ESO remdamasi išmaniųjų skaitiklių teikiamais duomenimis, gali sekti saulės elektrinėse pagamintos elektros generacijos perviršius į tinklą ir apie juos įspėti klientus, taip pat greičiau nustatyti sutrikimus ir atnaujinti elektros energijos tiekimą.

Skaitiklių keitimo darbai atliekami nemokamai, o prieš planuojamus išmaniosios apskaitos įdiegimo darbus gyventojai informuojami trumpąja žinute ar skambučiu. Skaitiklio pakeitimo darbai trunka apie 15 minučių.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas