ESO siunčia raginimą lietuviams: ekspertai rekomenduoja neskubėti ir tam tikrus veiksmus atlikti tik viską gerai įvertinus

Pranešimas spaudai

2024-01-16, 13:44

4 komentarai (-ų)

Gaminantys vartotojai (GV) nuo šių metų pradžios už pasinaudojimą elektros tinklais moka pagal naujus, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtintus, įkainius.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
ESO siunčia raginimą lietuviams: ekspertai rekomenduoja neskubėti ir tam tikrus veiksmus atlikti tik viską gerai įvertinus

„Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenimis, iš viso Lietuvoje yra 77 tūkst. gaminančių vartotojų (privačių), iš kurių beveik 26 tūkst. tokiais tapo pernai. Pasikeitus minėtiems įkainiams, ESO ekspertas pateikia praktinius patarimus, į ką atsižvelgti renkantis atsiskaitymo būdą ir prisiminti, kad planą galima keisti vieną kartą per 12 mėn. arba per vieną mėnesį nuo naujų įkainių paskelbimo.

ESO Paslaugų vystymo vadovas Lukas Čibiras atkreipia dėmesį, kad pasinaudojimo elektros tinklais mokestis yra taikomas kiekvieną mėnesį ir mokamas pagal kliento pasirinktą planą. Jį pakeitus, sugeneruotų ir sukauptų kilovatvalandžių kiekis neperskaičiuojamas.

„Išanalizavus duomenis, didelei daliai ESO klientų atsiskaitymo būdą labiausiai apsimokės keisti pavasarį, kai bus daugiau saulės, ir po žiemos bus išnaudotas iki šiol sukauptas energijos kiekis. Darant šį sprendimą, reikia prisiminti, kada paskutinį kartą buvo keistas atsiskaitymo būdas arba kreiptis į ESO ir pasitikslinti, jei tokios datos neprisimenate – jį galima keisti ne dažniau kaip kas 12 mėnesių“, – pataria ESO ekspertas.

Pavyzdžiui, jeigu klientas paskutinį kartą planą keitė 2023 m. kovą, tuomet kitas atsiskaitymo būdo keitimas galės būti taip pat 2024 m. kovą. Pravartu žinoti, kad atsiskaitymo būdo pasirinkimas per 5 d.d. nuo tapimo gaminančiu vartotoju nėra vertinamas kaip plano keitimas.

Taigi jeigu klientas tapo gaminančiu vartotoju 2023 m. rugsėjo 6 dieną, o rugsėjo 10 dieną pateikė prašymą pakeisti ESO priskirtą atsiskaitymo būdą, pasirinktas atsiskaitymo būdas bus pritaikytas nuo jo pirmos tapimo gaminančiu vartotoju dienos (rugsėjo 6 d.), o kitą keitimą galės daryti kad ir artimiausią mėnesį.

ESO ekspertas teigia, kad jeigu klientas šiuo metu jau yra sukaupęs tam tikrą kiekį kilovatvalandžių, jam naujasis 33 proc. įkainis bus taikomas tik tam elektros energijos kiekiui, kuris bus pateiktas į tinklus pirmąjį šių metų mėnesį ir vėlesniais.

„Tai reiškia, kad dėl itin mažos generacijos iš saulės žiemą, klientas iki pavasario įkainio išaugimo nepajaus“, – aiškina ESO Paslaugų vystymo vadovas L. Čibiras.

Trys svarbiausi kriterijai

Nusprendus keisti atsiskaitymo būdą, reikia įvertinti savo sukaupto kilovatvalandžių kiekio likutį. Sužinoti sukauptą likutį galima ESO savitarnoje, skiltyje „Suvartojimo istorija“.

Keičiant planą, svarbūs trys esminiai kriterijai: elektrinės dydis, sukauptos elektros kiekis ir plano keitimo laikas. Taip pat dėmesį reikia atkreipti ir į šiuos aspektus:

  • generacijos efektyvumą (šešėlius, modulių kampą, keitiklio perkrovimą ir kitas detales);
  • objekto leistiną generuoti galią (pasirinkus antrą atsiskaitymo būdą nuo šios galios priklauso kas mėnesį mokama suma);
  • momentinį energijos suvartojimą generacijos metu (pritaikoma tik įsirengus elektrinę ant savo stogo. Tai yra kiekis, kurio ESO elektros skaitiklis net neapskaito).

Atsiskaitymo už atgautą elektros energiją būdą (taip vadinamas 1 planas) verta rinktis gaminantiems vartotojams, kurių elektrinės per metus sugeneruotas energijos kiekis sutampa arba yra artimas per metus suvartojamam elektros energijos kiekiui, o momentinis suvartojimas sudaro ne mažiau 30 proc. elektrinėje pagamintos energijos kiekio.

Jeigu momentinis suvartojimas yra mažiau nei 30 proc. arba jo išvis nėra (nutolusių gaminančių vartotoju atveju), palankiau yra rinktis atsiskaitymą už leistiną generuoti galią (už kilovatus) arba kitaip tariant 2 planą.

Kai elektrinė per metus sugeneruoja daugiau elektros energijos, nei suvartoja gaminantis vartotojas, apsimoka rinktis trečiąjį planą, kai atsiskaitoma pagamintos elektros energijos dalimi (3 planas).

Svarbu paminėti ir tai, kad tuo atveju, jeigu pagamintas energijos kiekis yra gerokai didesnis nei suvartojamas, GV nepajus elektros energijos trūkumo pasirinkęs trečiąjį planą.

„Svarstant dėl trečiojo atsiskaitymo būdo svarbu įsivertinti ir susitarimus su nepriklausomu elektros tiekėju – kokiu tarifu bus kompensuojamas perteklinis sukauptas energijos kiekis kaupimo periodo pabaigoje (2024-03-31), bei kokia kaina būtų perkama trūkstama elektros energija“, – atkreipia dėmesį L. Čibiras.

Kuris iš atsiskaitymo būdų būtų palankesnis atsižvelgiant į gaminančio vartotojo per metus suvartotos elektros energijos kiekį, elektrinės galią ir numatomą momentinį suvartojimą, galima pasitikrinti eso.lt skaičiuoklėje.

4 komentarų

Vyg

Kodėl jums reikia el. Pašto? Kodėl negalima komentuoti be el. Pašto? Čia kaip suprantu renkate el. Paštus kad vėliau galėtumėt reklamuoti visokias vaistinės ir taip toliau. Aš nesutinku kad pakomentuoti būtų naudojamas el. Paštas

Lukas Snarskis

Bet vis tiek nurodėte el.paštą, nors laukelis ir nepažymėtas kaip privalomas nurodyti 😅

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas