Europos Parlamentas artėja prie susitarimo, kurį daugelis pasitiks plojimais: vartotojams tai suteiks dar daugiau galimybių, sužinokite, kas keistųsi

Pranešimas spaudai

2024-02-06, 07:15 (atnaujinta 2024-02-06, 21:41)

0 komentarų

Europos Taryba ir Europos Parlamentas pasiekė preliminarų susitarimą dėl direktyvos, kuria skatinamas sugedusių arba trūkumų turinčių prekių taisymas, dar žinomos kaip Teisės į taisymą direktyva. Remiantis šiandien sutartu teisės aktu vartotojams bus lengviau siekti, kad prekė būtų taisoma, o ne pakeičiama, nes bus lengviau gauti taisymo paslaugas ir jos bus greitesnės, skaidresnės ir patrauklesnės.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Europos Parlamentas artėja prie susitarimo, kurį daugelis pasitiks plojimais: vartotojams tai suteiks dar daugiau galimybių, sužinokite, kas keistųsi

Preliminarus susitarimas taikomas visiems gaminiams, kuriems pagal ES teisę taikomi taisymo reikalavimai; prekių, kurioms taikomi taisymo reikalavimai, gamintojai įpareigojami pataisyti; nustatoma Europos informacijos forma, kurioje vartotojams pateikiami pagrindiniai duomenys apie taisymo paslaugą, ir nacionalinės taisymo informacijos platformos sujungiamos į Europos internetinę platformą.

„Pasiektu susitarimu Europa aiškiai renkasi taisymą, o ne šalinimą. Palengvindami trūkumų turinčių prekių taisymą ne tik suteikiame savo gaminiams naują gyvenimą, bet ir sukuriame kokybiškų darbo vietų, sumažiname atliekų kiekį bei priklausomybę nuo užsienio žaliavų ir apsaugome aplinką“, - teigė Belgijos valstybės sekretorė, atsakinga už biudžetą ir vartotojų apsaugą, ir teisingumo ir Šiaurės jūros ministro padėjėja Alexia Bertrand.

Prioritetas – taisymas ir pakartotinis naudojimas

Labai dažnai, kai dulkių siurblys, indaplovė, kavos aparatas arba bet koks kitas gaminys sugenda arba turi trūkumų, jį lengviau išmesti ir nusipirkti naują nei taisyti, ypač pasibaigus teisinės garantijos terminui. Direktyva, dėl kurios šiandien susitarė teisėkūros institucijos, sukuriama paskatų vartotojams gaminį pataisyti ir pailginti jo naudojimo trukmę, o tai savo ruožtu paskatins taisymo sektoriaus augimą, sumažins atliekų kiekį ir skatins tvaresnius verslo modelius.

Siekiant šio tikslo, direktyvoje siūlomas naujas priemonių rinkinys, kad taisymas taptų patrauklesnis vartotojams. Tai, be kita ko:

  • galimybė vartotojams reikalauti, kad gamintojai pataisytų pagal ES teisę techniškai pataisomus gaminius (pavyzdžiui, skalbykles, dulkių siurblius ar mobiliuosius telefonus),
  • Europos taisymo informacijos forma, kurią taisytojai gali pasiūlyti vartotojams ir kurioje pateikiama aiški informacija apie taisymo sąlygas, darbų užbaigimo laiką, kainas, pakaitos produktus ir kt. (direktyvos 1 priede pateiktas šios formos pavyzdys),
  • Europos internetinė taisymo platforma, kuria siekiama palengvinti vartotojų ir taisytojų ryšių užmezgimą,
  • pardavėjo atsakomybės laikotarpio pratęsimas 12 mėnesių pataisius gaminį.

Pagrindiniai susitarimo elementai

Tarybos ir Parlamento pasiektame preliminariame susitarime išsaugoma vartotojo teisė, kai gaminys sugedęs arba turi trūkumų, pasirinkti, ar jį taisyti, ar pakeisti. Susitarimu taip pat remiami bendrieji direktyvos tikslai, tačiau padaryta tam tikrų patobulinimų, susijusių su taikymo sritimi, pareiga pataisyti, informacijos formos turiniu, internetine platforma.

Taikymo sritis

Preliminariu susitarimu direktyvos taikymo sritis ir toliau apima gaminius, kuriems ES teisės aktuose nustatyti taisomumo reikalavimai (t. y. skalbykles, indaploves, šaldytuvus arba dulkių siurblius). Ateityje Komisija, priimdama Ekologinio projektavimo reglamentą, gali nustatyti taisomumo reikalavimus ir kitiems gaminiams, kurie vėliau bus įtraukti į gaminių, kuriems taikoma Teisės į taisymą direktyva, sąrašą (2 priedas).

Susitarimu gamintojai įpareigojami savo svetainėje teikti informaciją apie atsargines dalis, už pagrįstą kainą pateikti jas visoms taisymo sektoriaus šalims ir uždrausti praktiką, kuria nepriklausomiems taisytojams užkertamas kelias naudoti naudotas arba trimačio spausdinimo būdu pagamintas atsargines dalis.

Pareiga pataisyti ir pasirinkimo laisvė

Šiandien sutartu tekstu reikalaujama, kad gamintojai atliktų būtiną taisymą per pagrįstą laikotarpį ir, jei paslauga nėra teikiama nemokamai, už pagrįstą kainą, kad vartotojai būtų skatinami rinktis taisymą. Tačiau susitarimu taip pat išsaugoma vartotojų teisė pasirinkti, ar gaminius su trūkumais taisyti, ar juos pakeisti garantijoje nurodytu pardavėjo atsakomybės galiojimo laikotarpiu.

Jei vartotojas renkasi prekę pataisyti, pardavėjo atsakomybės laikotarpis pratęsiamas 12 mėnesių nuo gaminio pataisymo momento. Valstybės narės gali pailginti šį laikotarpį, jei jos to pageidauja.

Europos taisymo informacijos forma

Siekiant sumažinti biurokratizmą taisytojams (ypač smulkiesiems), Europos standartinės formos galima neteikti. Tačiau, jei taisytojai pateiks vartotojams formą, formoje nustatytos sąlygos jiems bus privalomos. Forma turi būti pateikiama nemokamai, tačiau iš vartotojo gali būti pareikalauta sumokėti diagnostikos paslaugos kainą. Formoje pateikta pagrindinė informacija galios 30 kalendorinių dienų, tačiau vartotojas ir taisytojas gali susitarti šį laikotarpį pratęsti.

Europos internetinė taisymo platforma

Pasiektame susitarime siūloma, kad vietoj 27 nacionalinių platformų būtų sukurta Europos lygmeniu suprojektuota ir veikianti Europos internetinė taisymo platforma. Platformos tikslas – suteikti vartotojams galimybę naudotis įvairiomis taisymo paslaugomis ES lygmeniu, tarpvalstybiniu mastu ir kiekvienoje valstybėje narėje. Todėl ES platformoje bus kiekvienai valstybei narei skirti skirsniai, kuriuose bus teikiama informacija ir iš nacionalinių taisymo platformų, nesvarbu, ar jos būtų viešos, ar privačios. Be to, nacionalinės platformos turės galimybę įtraukti informaciją apie bendruomenės pradėtas taisymo iniciatyvas.

Dabar abi institucijos turi pritarti su Europos Parlamentu pasiektam preliminariam susitarimui ir jį oficialiai priimti.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas