Europos Sąjungos (ES) dizaino reglamento pakeitimai modernizuos bei palengvins šiuos procesus: palies ir taisančius savo automobilius ir 3D dizainerius

Pranešimas spaudai

2024-07-26, 08:59

0 komentarų

Šiandien norintys apsaugoti savo naujai sukurtą ir unikalų dizainą, pirmiausiai turėtų jį nufotografuoti ar pateikti kitokius jo statiškus vaizdus. O ką daryti, jeigu dizainas yra virtualus ar animuotas? Seniau tokį dizainą įregistruoti buvo įmanoma, tačiau ypatingai nepatogu.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Europos Sąjungos (ES) dizaino reglamento pakeitimai modernizuos bei palengvins šiuos procesus: palies ir taisančius savo automobilius ir 3D dizainerius

Tačiau šiemet įvykę Europos Sąjungos (ES) dizaino reglamento pakeitimai modernizuos bei palengvins šiuos procesus. Trimis svarbiausiais pokyčiais dalijasi teisės firmos „Sorainen“ vyresnysis teisininkas Marijus Dingilevskis.

Registruojami Fatality manevrai

„Svarbiausi pokyčiai yra susiję su naujojo tipo virtualiais dizainais, naudojamais metavisatoje, kompiuteriniuose žaidimuose ar vizualiniuose menuose. Prieš tai galiojusi tvarka buvo pasenusi. Ji buvo pritaikyta daiktams, kuriuos galima pačiupinėti pirštais ir apžiūrėti iš visų pusių, tai tokie daiktai, kaip kėdės, elektrinės gitaros ir automobiliai. Todėl virtualų, animuotą ar 3D dizainą, išvystytą net ne tokiomis ir naujomis technologijomis, įregistruoti buvo įmanoma, tačiau pakankamai nepatogu“, – aiškina „Sorainen“ teisininkas.

Reglamente pripažįstama, kad į dizaino sąvoką patenka animuoti dizainai ir kad tam tikras dizaino elementų judėjimas ar kitimas gali būti dizaino išvaizdos dalis, kuri paprastai nėra įkūnyta fiziniame objekte. Atsižvelgiant į tai, dizaino registracijai nebebus būtina pateikti statiškus dizaino vaizdus. Kūrėjai, siekiantys įregistruoti dizainą, intelektinės nuosavybės tarnyboms galės teikti, pavyzdžiui, vaizdo įrašus ar 3D vaizdus, kuriuose šis dizainas bus užfiksuotas.

„Aišku, bus svarbu, kad iš tokio vaizdo dizainą galima būtų pakankamai aiškiai identifikuoti. Tai turėtų pagelbėti registruojant įvairius judančius dizainus, tokius kaip kompiuterinių žaidimų atskiras dalis (tarkime, įmušto įvarčio šventimą ar kovos užbaigimą ypatingu Fatality manevru), šviesos ar netgi fejerverkų instaliacijas, interneto svetainės vaizdą (grafinę vartotojo sąsają) ar unikalų judantį meno kūrinį“, – dėsto M. Dingilevskis.

Lengviau ginti savo dizainą

Atsižvelgiant į tai, kad dizainams kopijuoti vis dažniau yra naudojama programinė įranga, įskaitant 3D spausdinimo įrangą ar dirbtinį intelektą, dizainų savininkams taip pat yra suteikiamos papildomos teisės užtikrinti dizaino apsaugą.

Reglamente ir direktyvoje yra nustatoma, kad dizaino savininkai turės teisę drausti kurti, atsisiųsti, kopijuoti ir dalintis arba platinti bet kokią laikmeną ar programinę įrangą, kurioje užfiksuojamas dizainas. Be to, dizaino savininkai turės teisę neleisti į ES įvežti jų dizaino teises pažeidžiančius gaminius.

Išlyga – pakaitinėms dalims

Naujasis reguliavimas taip pat įtvirtina dizaino apsaugos išlygą, kuri yra palanki vartotojams ir atsarginių dalių gamintojams. Nustatyta, kad dizaino apsauga nėra taikoma dizainui, kuris yra sudėtinio gaminio sudedamoji dalis, jeigu šis dizainas naudojamas gaminiui remontuoti.

„Istoriškai susiklostė taip, kad išimtys dėl sudėtinio dizaino, tokio kaip automobilis, apsaugos jau anksčiau buvo įtvirtintos teismų praktikoje. Pavyzdžiu galėtų būti „Acacia“ byla prieš „Audi“ ir „Porsche“. Teismai jau yra išaiškinę, kad automobilių dalys nepatenka į sudėtinio dizaino apsaugą, kai siekiama pataisyti automobilį ir jo originalią dalį pakeisti kito gamintojo pagaminta atsargine dalimi“ – sako „Sorainen“ ekspertas.

Tiesa, naujasis reglamentas atsarginės dalies gamintojams nustato pareigą pranešti vartotojams apie tokios dalies komercinę kilmę ir gamintojo tapatybę. Tokiu būdu siekiama aiškiau informuoti vartotojus apie tai, jog atitinkama dalis nėra originali, ir padėti vartotojui informuotai pasirinkti iš konkuruojančių dalių.

Naujasis reglamentas ir direktyva dar nėra paskelbti viešai. Tačiau tikimasi, kad tai bus padaryta dar šį rudenį. Nuo šių dokumentų viešo paskelbimo, ES dizaino reglamentas įsigalios per 4 mėn., o per 36 mėnesius valstybės narės turės atlikti savo nacionalinių įstatymų pakeitimus, kad jie derėtų su naująja direktyva.

„Dabar įgyvendinami panašūs pakeitimai, kokius stebėjome prieš kiek daugiau nei penkerius metus prekių ženklų teisėje. Tuomet šios srities reguliavimas buvo modernizuotas ir tapo įmanoma registruoti bet kokius ženklus, kurie gali būti grafiškai atvaizduoti registre: hologramas, garsus, judančius ženklus ir kita“ – pridūrė M. Dingilevskis.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas