Inovacijų agentūra ragina verslus pasinaudoti Europos skaitmeninių inovacijų centrų (ESIC) paslaugomis: tai unikali galimybė gauti profesionalų konsultacijas ir pagalbą skaitmeninės transformacijos srityse

Pranešimas spaudai

2024-07-25, 08:59

0 komentarų

Siekdama didinti šalies konkurencingumą bei skatinti pramonės sektoriaus persiorientavimą į žiedinę ekonomiką, Inovacijų agentūra ragina verslus pasinaudoti Europos skaitmeninių inovacijų centrų (ESIC) paslaugomis.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Inovacijų agentūra ragina verslus pasinaudoti Europos skaitmeninių inovacijų centrų (ESIC) paslaugomis: tai unikali galimybė gauti profesionalų konsultacijas ir pagalbą skaitmeninės transformacijos srityse

Centrai įmonėms ir organizacijoms siūlo konsultacijas ir pagalbą šiose srityse: testavimas prieš investuojant, finansavimo paieška, įgūdžių ir kompetencijų tobulinimas, tinklaveikos galimybės. Paslaugos kofinansuojamos Europos komisijos ir RRF lėšomis.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, sprendimas investuoti į procesų skaitmenizavimą yra strateginis. „Tai viena iš pagrindinių sąlygų verslams išlikti konkurencingais tiek mūsų šalyje, tiek pasauliniu mastu. Įgūdžiai skaitmenizuotų įrankių valdyme tiesiogiai siejasi tiek su gamybos procesų modernizavimu ir efektyvinimu, tiek su pačių įmonių pelningumu. Tad verslams tai galimybė pasinaudoti siūloma parama, siekiant neatsilikti nuo kasdien tobulėjančių technologijų“, – teigia ministrė.

Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ vadovė Teresė Škutaitė taip pat pastebi, jog judame teisinga linkme, tačiau kai kuriems verslams vis dar trūksta praktinės patirties savo veikloje diegiant skaitmenines technologijas: „Šiandieniniame skaitmenizacijos amžiuje, kuomet naujosios technologijos keičia gamybos procesus, iš įmonių susilaukiame vis didesnio susidomėjimo automatizacijos įrankiais, tačiau pastebime, jog nemažai daliai Lietuvos verslų vis dar trūksta reikiamų įgūdžių. Atsižvelgdami į tai, siūlome jiems unikalią galimybę gauti nemokamas konsultacijas ir kitą reikiamą pagalbą skaitmenizacijos klausimais – šios paslaugos yra itin aktualios tiems, kam kyla iššūkių skaitmenizuojant įmonės veiklos procesus“, – teigia Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ vadovė.

Iš viso Lietuvoje veikia trys tokie centrai – „EDIH Vilnius“, „EDIH LT“ ir „EDIH4LT“. Ekspertės teigimu, kiekvienas jų orientuojasi į tam tikras sritis – pavyzdžiui, žemės ūkio sektorių, energetiką, lazerines ar jūrines technologijas, dirbtinį intelektą ir pan. Visų trijų centrų paslaugos išskirstytos į keturias grupes.

„Pirmoji grupė – bandymai prieš investuojant (angl. Test before invest) – įmonės į ESIC gali kreiptis norėdamos išbandyti tam tikras skaitmenines technologijas ir įsitikinti, ar verta į jas investuoti. Antroji paslaugų grupė – įgūdžiai ir mokymasis, t.y. mokymų paketai, pritaikyti įmonių ar viešojo sektoriaus darbuotojų skaitmenizacijos žinių ir įgudžių tobulinimui. Trečioji paslaugų rūšis yra pagalba ieškant finansavimo – tai ypatingai svarbu startuoliams bei jauniems verslams. Ir galiausiai – tinklaveiklos paslaugų grupė, kuri padeda įmonėms užmegzti vertingus kontaktus ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje“, – dalijasi Inovacijų agentūros ekspertė.

Visos reikiamos paslaugos – vienoje vietoje

„EDIH4LT“ – vienas iš trijų Lietuvoje veikiančių centrų. Per pusantrų metų jo paslaugomis pasinaudojo jau daugiau nei 200 įmonių, tarp kurių – tiek neseniai veiklą pradėję verslai, tiek ir didelės organizacijos. Centrinės ir Vakarų Lietuvos Europos skaitmeninio inovacijų centro koordinatoriaus Mindaugo Bulotos teigimu, įmonės dažniausiai kreipiasi ieškodamos pagalbos dirbtinio intelekto, kibernetinio saugumo bei automatizacijos srityse.

„Iš pradžių, kai dar tik pradėjome vykdyti savo veiklą, įmonės nebuvo susipažinę su skaitmeninių inovacijų centro konceptu, tad pirmuosius metus vykdėme aktyvią komunikaciją, pristatinėjome savo veiklas tiek patys važiuodami į įmones, tiek dalyvaudami įvairiuose renginiuose – šiuo metu jau stebime augantį šalies verslų susidomėjimą. Tam, žinoma, įtaką daro ir vis labiau aktualesni dirbtinio intelekto sprendimai – matome, kad įmonės domisi, kaip dirbtinio intelekto įrankiai galėtų būti pritaikyti tiek pardavimuose, tiek gamyboje ar procesų valdyme, žinoma, didėja ir kibernetinio saugumo poreikis“, – dalijasi M. Bulota. Jis taip pat ragina atkreipti dėmesį į naudas, kurias įmonės gali gauti pateikusios užklausą ESIC.

„Visų pirma, šalies verslai visas reikiamas paslaugas gali gauti vienoje vietoje – nuo mokymų, iki prieigos prie finansavimo, tinklaveiklos galimybių ir ekspertų konsultacijų, kuriuos galime surasti ne tik Lietuvoje, bet, jei yra poreikis, ir užsienio šalyse. Svarbu, kad įmonėms tai nieko nekainuoja – pagrindinė jų investicija yra laikas. Tiesa, reikėtų paminėti, kad šis projektas nėra skirtas įgyvendinti grandiozinius skaitmenizacijos sprendimus ar automatizuoti visą fabriką – greičiau, įmonei susipažinti su automatizavimo privalumais, pasidaryti naudos kaštų analizę, išsibandyti tam tikrą įrankį“, – teigia ekspertas.

Unikali galimybė ne tik verslui, bet ir viešajam sektoriui

„EDIH4LT“ atstovui antrina ir „EDIH Vilnius“ koordinatorius Edgaras Kriukonis – pasak jo, įmonėms suteikiama visapusė pagalba, o procesas, norint jos sulaukti, yra itin paprastas.

„Visų pirma, kuomet įmonės kreipiasi į mūsų centrą, išmatuojame jų skaitmeninę brandą, naudodami Europos Komisijos suteiktą „liniuotę“ – „Digital Maturity Assessment“ formą, kurią sudaro 11 klausimų. Antrame žingsnyje kartu su klientu bandome identifikuoti, kurioje srityje įmonei labiausiai reikia pokyčių bei sudėliojame planą, kaip juos, atsižvelgiant į centro galimybes, būtų galima pasiekti. Tuomet verslai gauna periodinius susitikimus, konsultacijas ir kitas reikalingas paslaugas – pavyzdžiui, padedame ieškoti išorinio finansavimo, atstovaujame klientą komunikuojant su paslaugų tiekėjais, padedame diegiant naujas sistemas, organizuojame mokymus“, – dalijasi E. Kriukonis.

Jo teigimu, centras užklausų sulaukia tiek iš verslo klientų, tiek ir iš viešojo sektoriaus organizacijų.

„Vienas iš pavyzdžių, kuriuo verta pasidalinti, yra statybų įmonė, savo pardavimus metai iš metų valdžiusi per pokalbių programėlę „Whatsapp“. Būtent per šią programėlę klientai turėdavo kreiptis dėl darbų. Įmonė turėjo tikslą – auginti pardavimus. Tad vienas iš būdų, kurį pasiūlėme – struktūrizuoti pardavimo procesus ir parinkti tinkamą skaitmeninimo įrankį pardavimo galimybėms valdyti. Konsultacinių sesijų metu susidėliojame pardavimo procesus, rekomendavome įrankius, padėjome išsirinkti tinkamiausią ir jį sukonfigūruoti. Įrankis leidžia ne tik valdyti pardavimo galimybes pagal procesą, net trečdaliu sutrumpinti reagavimo laiką, bet ir turėtų paskatinti pardavimų augimą bent 30 proc.“, – geruoju pavyzdžiu dalijasi ekspertas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas