Latvijos energetikos grupė „Latvenergo“, kuriai priklauso ir Lietuvoje veikianti bendrovė „Elektrum Lietuva“, investuos 200 mln. eurų į vėjo energetikos projektą Lietuvoje

Pranešimas spaudai

2024-06-09, 16:34

0 komentarų

Latvijos energetikos grupė „Latvenergo“, kuriai priklauso ir Lietuvoje veikianti bendrovė „Elektrum Lietuva“, iš bendrovės „Utilitas Wind“ įsigijo 100 proc. Telšių rajone vystomo vėjo parko projekto akcijų. Didžiausias „Latvenergo“ vėjo parkas Lietuvoje veikti pradės 2026 m. pirmąjį ketvirtį, o jo bendroji instaliuota galia sieks 124 megavatus (MW).

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Latvijos energetikos grupė „Latvenergo“, kuriai priklauso ir Lietuvoje veikianti bendrovė „Elektrum Lietuva“, investuos 200 mln. eurų į vėjo energetikos projektą Lietuvoje

Įgyvendinant projektą Telšių rajone planuojama pastatyti 20 vėjo turbinų po 6,2 MW galios, jų bendrai sugeneruojamu metiniu elektros energijos kiekiu bus galima aprūpinti daugiau kaip 125 tūkst. namų ūkių. Preliminarios vėjo jėgainių parko statybos išlaidos sieks apie 200 mln. eurų.

Šio projekto įgyvendinimas – svarbus žingsnis stiprinant įmonės konkurencines pozicijas Baltijos rinkoje, leisiantis sumažinti elektros energijos kainą viso regiono vartotojams.

„Latvenergo“ valdybos pirmininko Mārtiņš Čakste teigimu, projektas yra ne tik labai ambicingas, kalbant apie jo apimtis, bet ir suteiks pranašumą komercinės veiklos požiūriu – mažiau nei po 24 mėnesių bus galima eksploatuoti modernius ir efektyvius žaliosios energijos įrenginius, kurie aprūpins elektra gerai sujungtą Baltijos šalių rinką.

„Latvenergo“ siekia sukurti diversifikuotą atsinaujinančiosios energijos gamybos pajėgumų portfelį visoje vidaus rinkoje – Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje, taip pat vykdyti geografinę plėtrą už jos ribų.

Telšių rajone suplanuotam projektui vėjo jėgainių turbinas gamins, tieks ir montuos pasaulyje pirmaujanti gamintoja „Vestas“, jungties, privažiavimo kelių, kabelių, turbinų pamatų ir surinkimo aikštelės statybą vykdys „Merko statyba“, o projekto valdymą užtikrins „Utilitas Wind“.

Stiprina pozicijas Lietuvoje

Pastaraisiais metais „Latvenergo“ grupė smarkiai plėtė savo veiklą Lietuvoje, „Elektrum Lietuva“ šiuo metu yra vienu iš pagrindinių Lietuvos elektros energijos tiekėjų. 2023 m. „Latvenergo“ klientams Lietuvoje pardavė 30 proc. visos bendrovės parduodamos elektros energijos – 60 proc. daugiau, lyginant su ankstesniais metais. Šiuo metu „Elektrum Lietuva“ klientų skaičius jau viršija 200 tūkst.

„Elektrum Lietuva“ vadovo Martyno Gigos teigimu, tai, kad „Latvenergo“ grupė imasi tokio plataus masto projektų mūsų šalyje – neša gerą žinią elektros energijos vartotojams Lietuvoje. Didesni elektros gamybos pajėgumai leis užtikrinti geresnes „Latvenergo“ konkurencines pozicijas Baltijos regione ir palankesnes sąlygas vartotojams.

„Džiaugiamės išties solidžiomis „Latvenergo“ investicijomis Lietuvoje ir vis stiprėjančiu Baltijos šalių bendradarbiavimu. Didžiuojamės, kad mūsų Grupės plečiamas atsinaujinančios energetikos tinklas reikšmingai prisideda prie regiono energetinės nepriklausomybės bei tvarumo tikslų”, – sako M. Giga.

Šių metų pradžioje „Elektrum Lietuva“ pranešė apie savo pirmuosius Lietuvoje pradėtus plėtoti vėjo parkus – 30 mln. eurų vertės Akmenės rajone ir 37 mln. eurų investicijų sieksiantį Panevėžio rajone. Lietuvoje taip pat jau veikia šeši „Elektrum Lietuvos“ saulės parkai, kurių bendra galia siekia 29,6 MW. Bendrovė šiuo metu vysto daugiau nei 300 MW galios saulės ir vėjo parkų.

„Latvenergo“ grupė yra atsinaujinančios energijos gamybos lyderė ir viena didžiausių energijos tiekimo paslaugų teikėjų Baltijos šalyse. Jos akcijos priklauso Latvijos Ekonomikos ministerijai. 2023 m. grupės gaminamos elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių dalis siekė 73 proc.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas