Naujas žingsnis krūties vėžio diagnostikoje: ligą nustatyti padės pirštų atspaudai

LRT.LT

2024-01-15, 11:45

0 komentarų

Kasdienė mokslo pažanga gali suteikti galimybių efektyviau diagnozuoti ir tirti vėžinius susirgimus. Jungtinės Karalystės mokslininkai vėžio žymenis mėgina nustatyti iš pirštų atspaudų.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Naujas žingsnis krūties vėžio diagnostikoje: ligą nustatyti padės pirštų atspaudai

Pasak tyrėjų, paprastas piršto atspaudo testas, skirtas ištirti, ar nesergate krūties vėžiu, galiausiai gali pakeisti mamografiją. Testo tikslas – gelbėti gyvybes ir mažinti išlaidas tyrimams, padidinti atliekamų tyrimų skaičių ir prieinamumą.

„Esu chemikė analitikė ir specializuojuosi masių spektrometrijoje. Beveik 15-ką metų dirbau kriminalistikos srityje. Prieš kelerius metus iš teismo medicinos perėjau į medicinos diagnostikos sferą. Tyriau prakaitą molekuliniame lygmenyje“, – savo profesinį kelią pasakoja mokslininkė prof. Simona Francese.

Per bandymą tiriama pirštų atspaudų molekulinė sandara, naudojant masės spektrometriją. Tai sistema, kuri matuoja molekulių atominę masę, ir pagal tai jas identifikuoja.

„Pacientui piršto galiuku braukiant metalinės atramos paviršiumi, perkeliamas labai plonas prakaito sluoksnis. Prakaite yra daug informacijos apie organizmą, bet mus domina baltymai“, – teigia S. Francese.

Kriminalistikoje labai panašus tyrimas yra taikomas įtariamiesiems nustatyti, pagal pirštų atspaudus renkant informaciją apie jų gyvenimo būdą. Šį metodą pritaikyti medicininėje diagnostikoje ir pagal jį atpažinti vėžio žymenis, tyrimo sumanytoja vadina aukso verta akimirka.

„Mūsų tikslas aptikti baltymus, kurie tam tikromis sąlygomis gali išduoti, ar tiriamasis turi gerybinį auglį, ar jo organizme vystosi ankstyva vėžio stadija. Išplitimą, metastazes, galima aptikti pasitelkus spektrometriją ir dirbtinį intelektą“, – sako S. Francese.

„Eksperimento principas iš piršto atspaudo tepinėlio gauti cheminį pėdsaką. Mėginį tiriame masės spektrometru. Tai suteikia mums pagrindinių molekulių vaizdą. Lygindami vaizdus su turimais kontroliniais mėginiais galime pasakyti, ar jūsų organizme yra vėžinis susirgimas, ar ne, – pasakoja laboratorijos vadovas dr. Jimas Langridge. – Siekiame sukurti sistemą

„Šis neinvazinis tyrimo būdas, skausmingus ir riziką keliančius biopsijos ir mamografijos tyrimus leis atlikti tik tiems kam jų tikrai reikia. Žinoma, kol kas šie jau ilgai vėžio diagnostikoje naudojami tyrimai gelbsti gyvybes. O mūsų tikslas sukurti jiems pažangią alternatyvą“, – teigia sako S. Francese.

Novatoriškas tyrimas paremtas keliais mokslo pažangos įrankiais. Jais galima atlikti ankščiau netirtų objektų analizę.

„Piršto atspaudo molekulinė sudėtis yra tokia pat išskirtinė ir nepakartojama kaip ir pats piršto atspaudas. Jis gali suteikti labai daug medicininės informacijos, apie tiriamą asmenį. Tai dar viena nusikalsti linkusių asmenų profiliavimo forma kriminalistikoje. Tyrėjams tai dar vienas įrankis padėsiantis susiaurinti įtariamųjų grupę“ – sako S. Francese.

Tikimasi, kad ateityje paprastas neinvazinis pirštų atspaudų tyrimas galėtų pakeisti dabar egzistuojančius diagnostikos būdus. Kelionė į specializuotą centrą ir išmokytų darbuotojų atliekamas profilaktinis patikrinimas dėl krūties vėžio truktų maždaug iki 20-ties minučių. Taigi sumažėtų laukiančiųjų atlikti šį tyrimą eilė. Liga galėtų būti diagnozuojama ankstesnėse vystymosi fazėse. Gydimas ir išgyvenamumo rodikliai būtų gerokai efektyvesni.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas