Netrukus mažiau už elektrą mokės kiekvienas lietuvis: įsigalios pakeitimai, kurie patiks daugeliui, sužinokite kas keičiasi

Pranešimas spaudai

2023-05-02, 16:40

31 komentarai (-ų)

Seimas priėmė Elektros energetikos įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta nepriklausomam tiekėjui suteikti teisę vienašališkai mažinti elektros energijos tiekimo kainą buitiniams vartotojams.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Netrukus mažiau už elektrą mokės kiekvienas lietuvis: įsigalios pakeitimai, kurie patiks daugeliui, sužinokite kas keičiasi

Apie šį ketinimą buitiniai vartotojai turės būti informuojami raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis. Šios priimtos nuostatos įsigalios, kai įstatymą pasirašys ir oficialiai paskelbs Respublikos Prezidentas.

„Tokiu būdu vartotojams nereikėtų imtis papildomų veiksmų tam, kad nepriklausomas elektros tiekėjas sutartyje galėtų nustatyti mažesnę elektros energijos tiekimo kainą, o nepriklausomiems tiekėjams reikėtų naudoti mažiau administracinių ir finansinių resursų raginant vartotojus pasikeisti elektros tiekimo sutartis“, − aiškinamajame rašte pažymi pasiūlymo iniciatorius, Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius. Pasak jo, daugelis buitinių elektros energijos vartotojų vis dar permoka už elektros energijos tiekimą ir nesiima veiksmų persirašyti sutartis.

Seimas taip pat priėmė aktualius pakeitimus, įsigaliosiančius nuo birželio 1 d.

Pagal priimtas pataisas, nepriklausomas tiekėjas buitiniam vartotojui kartu su sąskaita privalės pateikti informaciją apie sąskaitos išrašymo dieną siūlomą mažiausią elektros energijos tiekimo kainą, taikomą buitinio vartotojo sutartyje pasirinktam elektros energijos tiekimo planui.

Be to, visi nepriklausomi tiekėjai bus įpareigoti siūlyti buitiniams vartotojams 12 ir 24 mėnesių elektros energijos tiekimo fiksuotos kainos sutartis. Greta jų tiekėjams bus leista siūlyti ir kitokios trukmės elektros energijos tiekimo fiksuotos kainos sutartis. Tokiu būdu vartotojams renkantis tiekėją bus patogiau palyginti tarpusavyje keletą to paties laikotarpio fiksuotų kainų planų.

Nuo birželio 1-osios naujose sutartyse su buitiniais vartotojais ir su labai mažomis ir mažomis įmonėmis tiekėjams bus draudžiama numatyti sutarties nutraukimo, tiekėjo keitimo mokesčius ar netesybas, kurie būtų taikomi už vienašališką sutarties nutraukimą.

Pasak K. Starkevičiaus, šiuo metu dalį elektros kainos kompensuoja valstybė, tačiau nuo liepos 1 d. šios kompensacijos nelikus vartotojai tikrai pajus kainos šuolius. Jis yra pažymėjęs, kad apie 500 tūkst. elektros vartotojų turi galimybę, bet nėra susimažinę kainų.

Už šiuos teisės akto pakeitimus (projektas Nr. XIVP-2616(2) balsavo 122 Seimo nariai, prieš – 1.

31 komentarų

Simonas

Štai koks kyla įtarimas:
Pakėlus vienos el.energijos kWh kainą maždaug 1.5 mln. Lietuvoje esantiems abonentams vienu centu, Lietuvos el.energijos tiekėjų pajamos per metus padidėja maždaug 3 000 000 eurų. Pagal statistiką vienas abonentas per mėnesį suvartoja apie 160 kWh. Kadangi kWh kaina pakilo nuo 16 iki 58 centų, t.y maždaug 42 ct, galime padauginti ir suprasti kodėl sugalvota tokia "laisvosios elektros biržos" tvarka. O tokios tvarkos autoriai su Kreiviu priešakyje yra Ignitis akcininkai.

Lankytojas

Kreiptis į eur.sąjungą.tapiną .rinkt parašus ir t.t.juk elektra biržoje kokia?o čia žmonės apvaginėjami....

Viktoras

Reikia raiso vokiečio ar ruskio kad įvestų tvarką mūsų valstybėje mūsiškiai nori tik savo sąskaitas pasididint. Pradedant nuo skverno sąvokos ir baigiant visais konservais

Mmm

Linkiu tau papulti pas ruskį. Gali gi ir apsigyventi tame rojuje

Rima

Pabandykit prisiskambint į Ignitį-kadangi visi konsultantai "užimti", užregistravo ir žadėjo susisiekt per 5 d.dienas! Praėjo 3 savaitės,dar laukiu....

Aidas Kazėnas

Elektros energija turi būti ne loterija, o prekė su aiškia kainodara. Neturi būti fiksuotu kainų, kuriomis iš prekės daroma loterija, kai kaina pasidaro priklausoma nuo momentinių biržos kainų sutarties sudarymo metu. Tokiomis sąlygomis neįmanoma užtikrinti sąžiningos kainodaros, visi pardavėjai bet kokiu atveju nesuinteresuoti mažiau uždirbti dėl vartotojų gerovės. Visiems elektros energijos kaina turi būti priklausoma nuo biržos kainos su vastybinės kainų reguliavimo tarybos nustatyta maržos riba.
Pvz. Antanas sudaro sutarti mažesne kaina, o sakykim Petras vėliau smarkiai pakilus elektros kainoms biržoje turės mokėti už save ir dengti kainų skirtuma už Antaną, tiekėjas tikrai iš savo pelno nedengs. Manau kad elektros kainų liberalizavimas neturėjo pavirsti loterija.

Rimantas

Kreipiuosi į valdžią.. Pagalvokit ką žmogus gali padaryt kai jam jau nieko nebėra ko prarast. Labai susimastykit, tokių greit bus dauguma.

Rimantas

Kreipiuos į valdžią.
Ar jūs nepagalvojat ką žmogus gali padaryt kai nebeturi ko prarast.Tai jūs pagalvokit, nes tokių jau labai daug ir jiems ant jūsų visiškas dzin..... Susimastykit urodai

Santa

Kada Prezidente Lietuvą taps Gerovės šalimi.Amžinos reformos. (Švietimo, medicinos, dabar elektros ir t.t ponai valstybei jau virš 30 metų!!!Reikėtų p.A.Tapinui surengti akciją _komandiruotę pusei metų gerbiamiems seimo nariams į Suomiją.Tautiečiai tikrai palaikytų.Jiems grįžus ir pasisėmus patirties netikėtai aptiktų ,kad Gerovės valstybė jau egzistuoja beveik visą pusmetį kol jie sėmėsi patirties. Linkėjimai iš Laplandijos.

Lankytojas

Tada kai liks vien tik kiaulės prie lovio 😁😁

Rita

Gal jau gana lypt iš žmonių.Kokios dar gali būti sutartys,jeigu į jas niekas nežiūri nori kainą tik kelt,o pigi tai ne.Ką daryt senam žmogui,jeigu jis neturi interneto,kaip susigaudyt tą kainų šokinėjimo.Kaina turėtų būti visiems vienoda po ne kas mėn vis kita.

Nijolė

12 mėn planą siūlo, bet Ignitis drįsta siūlyti 19,5 cnt kainą. Ir niekam neįdomu

Violeta

Kodėl meluojate? Neleidžia keisti sutarties idant sumažinti savo mokamą kainą. Rašo: jūs jau esate sudarę sutartį - tokią ir tokią, 3 metams, su 0,56 cnt. / už kilovatvalandę. Kodėl jie teigia, kad žmonės nenori susimažinti mokesčių? Tai skamba tiesiog neadekvačiai!

Trifazis

tai bus neprivaloma sumažinti istin kainas, tik vienašališkai leistina. Koks turi būti durnius kad mažintų sau pelną.

Bronius

Kam reikėjo tu nepriklausomu el.energijos tiekėju ? O gi tam kad atimti iš Lietuvos piliečiu pinigus ir ,kad seimas ir Starkevičiaus turėtų ką veikti.

Pilietis.

Tikrai kada baigsis žmonių kankinimas apgaudinėjimas ir apvaginėjimas.kas vyksta čia.?

Tomas

Nesibaigs tol, kol mes patys tą leisime. Tik minia atėjusi ir visus nušalinusi bei sureingus priešlaikinius, o buvusius patraukus atsakomybėn bei nacionalizavus tai kas prichvatizuota - va tada kažkas ir keisis

Heris

Jau taip atsibodo tie nepriklausomi tiekejai.Kas sumokes gyventojams uz ju sugaista laika?Vien prisiskambinti uzyrunka 15-30minuciu.Kazkoks durnynas.

Algis

Absoliutus idiotizmas.... elektros energija yra strateginis valstybės prioritetas ir jokių ,, nepriklausomų,, tiekėjų!

Nu

Gi vistiek keiksi susirietęs, tada sakysi, kad valdžia vagia. Kas ir kaip ten bebūtų juk vistiek niekada nebus gerai. Nu pasakyk ka ne taip.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas