Palyginome Europos elektros kainas: Lietuvoje elektra kainuoja daugiau nei didžiojoje dalyje Europos valstybių, mokame daugiau net ir už norvegus ar švedus

Tomas Eidukevičius

2023-12-30, 18:05 (atnaujinta 2023-12-31, 11:40)

41 komentarai (-ų)

Elektros kaina visuomet yra itin opi tema. Rinkoje nuolat keičiasi didmeninė elektros kaina, tačiau elektros vartotojams kainų pokyčiai dažniausiai nežada nieko gero. Kokia yra situacija Lietuvoje ir kaip visa tai atrodo bendrame Europos kontekste?

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Palyginome Europos elektros kainas: Lietuvoje elektra kainuoja daugiau nei didžiojoje dalyje Europos valstybių, mokame daugiau net ir už norvegus ar švedus

Europoje elektros energijos kaina priklauso nuo pačių įvairiausių veiksnių. Kainas gali įtakoti geopolitinė situacija, importo diversifikaciją, tinklo sąnaudas, aplinkos apsaugos sąnaudas, nepalankias oro sąlygas, akcizas ir papildomi taikomi mokesčiai. Žvelgiant į didmeninę elektros kainą situacija gali atrodyti vienaip, tačiau kiek galiausiai moka vartotojai?

Šiandien siūlome pažvelgti į elektros kainas, kokios vyrauja Europoje. Norėtumėme atkreipti dėmesį, jog žemiau pateikiama informacija yra paruošta pagal „Eurostat“ pateikiamus duomenis. Kainos yra apskaičiuotos pagal pirmojo 2023 metų pusmečio duomenis. Verta pastebėti, kad tai yra kainos, kurias turi mokėti elektros vartotojai.

Remiantis pirmojo šių metų pusmečio duomenimis, mažiausiai už elektros energiją moka serbai – vos 0,0686 euro už kWh. Sakartvele viena kilovatvalandė kainuoja 0,0718 euro, Bosnijoje ir Hercegovinoje – 0,0742, Turkijoje – 0,0759, o Juodkalnijoje – 0,0798 euro. Tai yra ženkliai mažesnė kaina, lyginant su ta, kurią turi mokėti lietuviai.

Šiame palyginime Lietuva rikiuojasi vos 25 pozicijoje, jeigu žvelgsime į kaina nuo mažiausios iki didžiausios. Lietuviai vidutiniškai turi mokėti 0,2402 euro už vieną kilovatvalandę. Žvelgiant į kitas Baltijos šalis, mažiausiai moka estai, kur elektros kaina siekia 0,1666 Eur/kWh, o latviai moka šiek tiek daugiau už lietuvius – 0,2521 Eur/kWh.

Verta pastebėti, jog mažiau už lietuvius mokama ir Skandinavijos šalyse, išskyrus Daniją. Norvegijoje viena kilovatvalandė vartotojui kainuoja maždaug 0,1683 euro, o Švedijoje – 0,1789 Eur/kWh. Danai moka daugiausiai ne tik tarp Skandinavijos šalių, tačiau ir žvelgiant į daugelį kitų Europos valstybių. Šioje šalyje elektros kaina siekia 0,2983 Eur/kWh.

Daugiausiai už elektrą moka airiai, kuriems tenka paploti net 0,4511 Eur/kWh. Nedaug nuo Airijos atsilieka ir Nyderlandai, kur viena kilovatvalandė kainuoja 0,4436 euro.

Kaip tokias elektros kainas vertinate jūs? Pasidalinkite savo mintimis komentaruose – kiek mokate už vieną kilovatvalandę, kokiu elektros tiekėju naudojatės?

41 komentarų

Gediminas

Ignitis, du tarifai: naktinis 0,18 o dieninis 0,22. Planuojam saulės elektrinę įsirengti, kuri atpigus dabartinėms kainoms turėtų atsipirkti po 4 metų.

Dada

Švedijoje mokame 0,11€ už kilovatvalandę( 1,29 kronos už kilovatą), čia aišku fiksuota kaina, kas turi nepririštą kainą, gali ir iki 3 kartų daugiau mokėti.

Stanislava

Iš kur eurostatas lupa šias kainas.as mokėjau metų pradžioje 0.28 cn kai buvo kompensacijos .dabar moku 0 31 .sco labai gudriai sumąstė.kadangi mus apvogė ir reikės gražinti tai pakele kainas .prakeikti aferiugos..

Telefonai- vargo pskliai

Pisa protą eilinį kartą.... Pusserė gyvena Danijoje ir moka po eurą už kwh. Ir PL tikrai ne tokia kaina. Lenkai bėdoja, kad elektra labai brangi. Straipsniukas sukiršint tautą prieš šventes.... O nupušėliai tam pasiduoda.

Mindaugas

Reikia susidoroti su savais priešais siautėjančiais mūsū valstybėje,tai lansbergizmo klanu.Tą padaryti reikia nedelsiant.

Mindaugai daryk ka nors

Kvailizmo simdromas baigia sunaikinti tavo puskiausinius galvoje

Bronius

Banditu valstybe, pardavė igniti na o dabar lobsta Lietuvos gyventojų sąskaita . Kas pardavė teisingiausias žmogus Lietuvoje kuris ir vėl taikosi likti valdžioje .

Viktoras

Pirkite saulės elektrinė ir kainos bus normalios. Šiemet
0.06 EUR su PVM, kitais metais 0.07 EUR su PVM.

Mikis

Kad nebūtų labai gerai, energetikos aferiugos, palaikomi landsberginių, su elektr. eneg. pasaugos kainomis daro ką nori. Todėl 2024 naujų saul. elektr. bus nedaug.

Zigmas

Pirkdamas saulės elektrinę susimoki už elektrą daugeliui metų į priekį, tai nėra nemokama, be to ESO apdeda mokesčiais kurie nuolat didėja

Vadims

Nežinau iš kur Latvijoje 0.25. Tėvai gyveno Latvijoje ir Enefit moka po 0.15 EUR

https://www.enefit.lv/majai/elektriba#/

Zita

Dėl Norvegijos kainų- kurios zonos kainas pateikiate? Yra net 3 skirtingos kainos, tad reiktų būti objektyvesniais. Ir kam naudoti seną informaciją, kai yra informacija einamuoju momentu: apie einamasias palyginamasias elektros kainas Europoje atsinaujint galima kasdien. Tiesiog Nuspausk ant nuorodos https://euenergy.live/

Tep

Ar Lietuvoje yra bent vienas drasus teisininkas, kuris išdrįs išsiaiškinti, kaip mūsų visų
/Lietuvos/ turtas buvo padovanotas grupei " verslininkų " su teise iš mūsų vogti?

Kostas

Kalbos nieko nepakeis,nėra ką sapnuoti, laukim permainingų vėjų ,tada kris visiems be išlygų kopūstų galvos, nebereikės ir milijonų...

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas