Prekybos veiklos Lietuvoje nebus galima vykdyti be naujus techninius reikalavimus atitinkančių kasos aparatų, pirmieji iš prekybos tinklų reikalavimus įgyvendino „Rimi“

Pranešimas spaudai

2024-09-19, 08:59

0 komentarų

Jau nuo kitų metų gegužės 1 d. prekybos veiklos Lietuvoje nebus galima vykdyti be naujus techninius reikalavimus atitinkančių kasos aparatų. Daugiau nei 100 tūkst. šalyje naudojamų kasos aparatų turės teikti duomenis į VMI Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos elektroninių kasos aparatų posistemį i.EKA.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Prekybos veiklos Lietuvoje nebus galima vykdyti be naujus techninius reikalavimus atitinkančių kasos aparatų, pirmieji iš prekybos tinklų reikalavimus įgyvendino „Rimi“

Didiesiems prekybininkams, turintiems dešimtis ar šimtus parduotuvių ir šimtus kasų, tai yra nemenkas techninis iššūkis, tačiau pirmasis iš didžiųjų prekybos tinklų „Rimi“ bendradarbiaudamas su prekybos technologijų bendrove „StrongPoint“ tai jau padarė.

Atnaujino beveik tūkstantį kasų

„Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius sako, kad pasiruošimas teikti kasos aparatų duomenis į i.EKA posistemį prasidėjo vos VMI paskelbus apie šią pareigą ir truko beveik dvejus metus. Prekybos tinklas per šį laikotarpį iš viso atnaujino maždaug 870 kasų. Į jas buvo diegiami reikalavimus atitinkantys saugos moduliai ir atnaujinama programinė įranga.

„Projektas pareikalavo nemažai laiko ir investicijų, tačiau siekėme naujiems reikalavimas pilnai pasiruošti kuo greičiau – ir svarbiausia laiku. Paskutiniajame etape visus kasos aparatus reikėjo atnaujinti įdiegiant papildomus saugos modulius. Tai darydami siekėme, kad procesas būtų ne tik kuo operatyvesnis, bet ir mūsų klientai bei darbuotojai dėl jo patirtų kuo mažiau nepatogumų. Naująją tvarką vertiname teigiamai – galimybė fiskalinius duomenis mokesčių administratoriui pateikti automatiškai padės sumažinti administracinę naštą ir prisidės prie skaitmenizavimo ir efektyvumo didinimo bei žinoma rytojaus apsipirkimo patirties kūrimo“, – sako V. Lukoševičius.

„Rimi Lietuva“ vadovas pažymi, kad prekybos tinklas jau anksčiau savo iniciatyva skaitmenizavo nemažai apskaitos procesų, o dalyje savo kasų suteikė vartotojams galimybę rinktis elektroninius čekius, kurie leidžia per metus sutaupyti ir nespausdinti 10 milijonų kvitų. Reikalavimai kasos aparatams paspartino šiuos procesus.

Mažiau galimybių šešėliui ir daugiau efektyvumo

Anot VMI Operatyvios kontrolės departamento vadovo Rolando Puncevičiaus, prekybininkai aktyviai jungiasi prie i.EKA posistemio ir atlieka reikiamus kasos aparatų atnaujinimo darbus. Perėjimas prie naujos tvarkos, kuri leidžia kasos kvitų duomenis (kvito sumą, ir PVM tarifą ir sumą), į VMI sistemas perduoti automatiškai, sumažina nesąžiningo verslo galimybes manipuliuoti duomenimis ir neapskaityti realių pajamų.

Tai taip pat mažina administracinę naštą prekybininkams, kurių darbuotojams nebereikia kiekvienąkart parduotuvės darbo pabaigoje pildyti kasos aparato kasos operacijų žurnalo. Be to, i.EKA dėka naujus kasos aparatus lengviau įregistruoti – tam nebereikia vykti į VMI padalinius. Prisijungus prie i.EKA posistemio kasos aparatą labai paprastai galima įregistruoti nuotoliniu būdu.

„Verslui vienkartinės investicijos į kasos aparatų atnaujinimus ilgesniame laikotarpyje atsipirks per sutaupytą laiką, o VMI iš kasos aparatų gaunami duomenys leis vykdyti kontrolę realiu laiku, tiksliau nustatyti galimai rizikingus mokesčių mokėtojus“, – sako R.Puncevičius.

Jo teigimu, įgyvendindama su i.EKA susijusius pokyčius VMI nuolat bendrauja su verslu, kad perėjimas prie i.EKA būtų kuo sklandesnis, teikiamos konsultacijas, informacija skelbiama VMI interneto svetainėje, apie naujus reikalavimus primenama mokesčių mokėtojų nurodytais kontaktais. Pokyčiai įgyvendinami platesniame Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) projekto kontekste.

Svarbu nedelsti

Mažmeninės prekybos sprendimus kuriančios ir diegiančios bendrovės „StrongPoint“ vadovas Rimantas Mažulis sako, kad i.EKA posistemiui pritaikyto saugos modulio diegimas apima kelis etapus, todėl kasos aparatų atnaujinimas yra išties didelis projektas, pareikalaujantis nemažai laiko. Dėl to prekybą vykdančioms ir kasos aparatus ar kitus prekybos taškus naudojančioms įmonėms rekomenduojama nelaukti kitų metų gegužės 1 d., kai duomenis į i.EKA turės teikti visi verslo atstovai, ir atnaujinimus atlikti kuo greičiau.

„Svarbu pabrėžti, kad tai nėra paprasčiausiai programinės įrangos atnaujinimas – diegiami papildomi techniniai komponentai. Iš pradžių saugos moduliai buvo kuriami ir vystomi, siekiant atitikti reikalavimus. Tik po to techninė įranga diegiama ir testuojama parduotuvėse. Kol galiausiai dabar vykdomi masiniai fiziniai diegimai parduotuvėse. Visa tai labai laikui imlus procesas – ypač jei reikia atnaujinti šimtus ar tūkstančius kasos aparatų. Siekiame užtikrinti, kad mūsų klientams procesas būtų kuo sklandesnis ir spartesnis, o prekyba jų parduotuvėse galėtų vykti nepertraukiamai“, – sako R. Mažulis.

Ruošiasi saugos modulių diegimo bangai

Anot R. Mažulio, ties savųjų saugos modulių vystymu „StrongPoint“ jau dirba keletą metų. Sprendimas yra sertifikuotas VMI, su kurios ekspertais viso proceso metu daug konsultuotasi. Parduotuvių kasų atnaujinimas buvo iki šiol didžiausias tokio pobūdžio bendrovės projektas. Tiesa, panašaus masto darbus prieš beveik ketverius metus įmonė taip pat yra atlikusi Latvijoje, tad patirties šioje srityje įmonei, jos vadovo teigimu, tikrai netrūksta.

„Nors kai kurie prekybininkai suskubo reikiamus atnaujinimus atlikti kuo greičiau, tačiau yra ir delsiančių įmonių. Artimiausiu metu tikimės masinio saugos modulių diegimo bangos, kuriai esame pasiruošę. Tam pasitelktos didelės įmonės specialistų pajėgos“, – sako R. Mažulis.

Pasak R. Mažulio, tam, kad kasos aparatai atitiktų naujus techninius reikalavimus, prekybininkai gali į esamas kasas integruoti reikiamus saugos modulius. Prekybos technologinių sprendimų įmonės atstovas aiškina, kad specialūs saugos moduliai leidžia automatiškai nuskaityti ir autentifikuoti kvitų informaciją bei ją perduoti į mokesčių administratoriaus i.EKA posistemį. Tai leidžia išvengti kasos aparato kasos operacijų žurnalų pildymo ranka ir didina skaidrumą bei procesų efektyvumą.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas