Saulės energetikos ekspozicijoje griaus mitus, eksperimentuos, o ateityje testuos DI valdymą

Pranešimas spaudai

2024-05-29, 11:59

0 komentarų

Saulės energetikai skaičiuoja, kad bene 70 proc. besiruošiančiųjų įsirengti saulės elektrines šiuo metu neramina klausimas dėl gaminamos elektros energijos atsiperkamumo, įvedus grynojo atsiskaitymo (angl. „net-billing“) galimybę.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Saulės energetikos ekspozicijoje griaus mitus, eksperimentuos, o ateityje testuos DI valdymą

Žmonės abejoja dėl ateities perspektyvos ir galimo priverstinio perėjimo prie grynojo atsiskaitymo modelio. Sklaidydama „net-billing“ supančius mitus bei baimes saulės energetikos bendrovė atidaro pirmąją Lietuvoje ekspoziciją, kurioje realiu laiku bus demonstruojama, kas vyksta turint namuose hibridinę elektrinę, kaip veikia išmanaus namo sistema elektrai pingant ar brangstant, imituojamas elektros dingimas tinkle ir išbandomos kitos saulės elektrinių galimybės dar prieš įsigyjant įrangą.

„Mintis atidaryti parduotuvę-ekspozicinę salę, kurioje būtų demonstruojama reali, o ne muliažinė technika ir sistema, brendo jau seniai. Tokį poreikį padiktavo patys gyventojai, kurie nuolat teiraujasi galimybių pamatyti veikiančią sistemą realiai, nes žodžiu, be demonstracijos suprasti naudą labai sudėtinga. Šis poreikis dar labiau aktualizavosi dabar, kai rinka gyvena dar vieną savotišką permainą – nuo šių metų fiziniai asmenys gali rinktis „net-billing“ (grynojo) atsiskaitymo būdą.

Girdime, kad šią galimybę daugelis dabartinių gaminančių vartotojų bei būsimų elektrinių savininkų vertina gana skeptiškai, kelia daug klausimų, bet dažniausiai jie technologiniai, žmonės nesupranta, kas tai per pokytis ir kaip jį suvaldyti, kadangi „net-billing“ atveju atsiperkamumą suskaičiuoti kur kas sudėtingiau, lyginant su „net-metering“. Ši galimybė skatina laiku pagalvoti apie energijos kaupiklius ir išmanias, dirbtiniu intelektu paremtas energijos valdymo sistemas, tinkamą įrangą ateičiai, kuri, vėlgi, be realios demonstracijos – sunkiai suvokiama“, – komentuoja parduotuvę–ekspozicinę salę atidarančios saulės energetikos bendrovės „Solet“ vadovas Andrius Karazinas.

Naujai atidaromoje ekspozicinėje salėje gyventojai galės pamatyti saulės elektrinių įrangą su pilnai funkcionuojančia sistema, apimančia saulės elektrinės, baterijų–kaupiklių dalis ir elektromobilių įkrovos sprendimus. Kartu žmonės išvys, kaip galėtų elgtis energetiškai išmanus namas, kai elektros energija pigi ar brangi, kai saulės elektrinė generuoja elektros energiją ar reikia nemokamai pakrauti elektromobilį.

Taip pat galima bus pamatyti imituojamą elektros dingimą tinkle, kaip tuo metu vyksta elektros tiekimas, nes, kaip pastebi A. Karazinas, pastaruoju metu neretai tenka sulaukti klausimų, susijusių būtent su tokia situacija: „Besidomintys saulės elektrinės įrengimo galimybėmis dažnai klausia, ar sistema į tinklo įtampos dingimą reaguoja automatiškai, per kiek laiko atstatomas elektros tiekimas, ar visada būtini elektros energijos kaupikliai, kad galima būtų turėti atsarginį energijos tiekimą ir panašiai. Visa tai pademonstruosime.“

Galiausiai, kaip pažymi A. Karazinas, gyva demonstracija, tikimasi, padės sumažinti atvejų, kai žmonės, skubėdami įsidiegti elektrines, renkasi nepatyrusius tiekėjus ir po to tenka papildomai investuoti taisant ar keičiant netinkamai sumontuotą įrangą ir jos sistemas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas