Tvarumo ekspertą atsako į šiandien aktualų klausimą - nupirkote tvarią dovaną ar visgi užkibote ant kabliuko?

Pranešimas spaudai

2023-12-19, 07:15

0 komentarų

Natūralus, ekologiškas ir draugiškas aplinkai – tai ženklai ant prekių pakuočių, leidžiantys manyti, kad švenčių proga padovanosite tvarią dovaną savo artimajam.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Tvarumo ekspertą atsako į šiandien aktualų klausimą - nupirkote tvarią dovaną ar visgi užkibote ant kabliuko?

Visgi, VILNIUS TECH Tvarumo centro dėstytoja, doc. dr. Aušra Zigmontienė įspėja, kad tokie užrašai kartais gali būti apgaulingi ir neturintys nieko bendro su tvarumu. Ji įvardija, į ką svarbiausia atsižvelgti, norint išrinkti artimajam tvarią dovaną.

Rinkitės dovanas iš Lietuvos

Doc. dr. A. Zigmontienė pasakoja, kad tvarumas – tai ne vien aplinkos apsauga, bet ir aplinkos, ekonomikos bei socialinės gerovės visuma. Dėl to ieškantiems tvarios dovanos ji pataria rinktis vietos gamintojų prekes.

„Jeigu prekė iki jūsų keliavo šimtus ar tūkstančius kilometrų, įsivaizduokite, kokį anglies pėdsaką dėl logistikos jis sukūrė. Geriau pirkite dovanas iš vietos gamintojų. Tai padės ne tik sumažinti su transportu susijusias energijos sąnaudas bei emisijas, bet ir galėsite prisidėti prie šalies ekonomikos augimo. Taip pat, pirkdami iš vietos gamintojų, būsime labiau užtikrinti, kad prekę gaminusių darbuotojų sąlygos ir atlyginimai yra teisingi, priešingai negu Kinijoje ar Bangladeše“, – pataria doc. dr. A. Zigmontienė.

Natūrali kosmetika – nebūtinai tvari

„Žodis „natūralus“ nesuteikia garantijos, kad kosmetikos produktas yra ekologiškas ar tvarus. Kai pirksite kosmetikos priemonę, atkreipkite dėmesį į jos galiojimo laiką. Natūrali kosmetika neturėtų galioti metus ar ilgiau. Taip pat jos sudėtyje reikėtų vengti tokių cheminių medžiagų kaip Metyl-, Butyl-, Ethyl-, Propyl- parabenų, sintetinių kvapų. Tuo tarpu odos šveitiklių sudėtyje venkite polimerų, nes jie yra mikroplastiko dalelės, kurios kaupiasi vandens ir dirvožemio ekosistemose bei taip teršia aplinką“, – teigia VILNIUS TECH tvarumo ekspertė.

Ne visos žvakės yra tvarios

Jei norite artimajam padovanoti kvepiančią ir tvarią žvakę, tvarumo ekspertė pataria ne tik skaityti iš ko ji pagaminta – pavyzdžiui, iš sojų ar bičių vaško – bet ir atkreipti dėmesį į žvakės indą.

„Rinkitės žvakę be jokio indo arba stiklinį. Sudegus žvakei, stiklinį indą galima išvalyti ir naudoti kaip indelį, o jeigu jums jo nereikia – galite išmesti jį į stiklo konteinerį ir būti ramūs, kad šis dar daug kartų bus perdirbamas. Būtent dėl šios priežasties vertingiau rinktis stiklinį žvakės indelį, o ne dažnai parduotuvėse sutinkamą – plastikinį“, – sako VILNIUS TECH Tvarumo centro dėstytoja.

Tvarios dovanos vaikams

Tvarumo ekspertė doc. dr. A. Zigmontienė padrąsina – tvarias dovanas galima dovanoti ir vaikams. Tai gali būti įvairūs žaislai, pagaminti iš medienos – nuo kaladėlių, mašinėlių iki mini virtuvėlių ar traukinių trasų. Taip pat parduotuvėse galima rasti iš antrinių medžiagų pasiūtų minkštųjų žaislų. Renkantis žaislus ar drabužėlius, ji pataria pasidomėti, iš kokios medžiagos jie pagaminti, ar turi sertifikatus dėl tvarumo.

Tvarių dovanų idėjos mažiau pažįstamam žmogui

„Ko gero, pirmas ir pagrindinis klausimas, kurį turėtume užduoti sau perkant dovaną – ar ta dovana išties bus reikalinga ir naudinga asmeniui, kuriam ketinate ją padovanoti. Niekada neprašausite dovanodami maisto produktus, daugkartinį pirkinių maišelį ar termoso puodelį. O taip pat visada gali pradžiuginti dovanų čekis, leisiantis žmogui pačiam išsirinkti, ko jis nori“, – sako doc. dr. A. Zigmontienė.

Prie kalėdinės dovanos – pirkinio kvitas

„Nors pas mus dar nėra įprasta kartu su dovana pridėti pirkimo kvitą, tai gali būti išties tvarus sprendimas. Tad jeigu žmogui nepatiko ar netiko gauta dovana, jos nereikės išmesti ar užimti vietą namuose. Žmogus ją galės paprasčiausiai grąžinti pirkėjui ir įsigyti tai, ko iš tiesų jam reikia“, – pataria tvarumo ekspertė.

Tvarumo ženklinimai ant pakuotės

„Jei norime išties tvarios dovanos, ant pakuotės ar etiketės turėtume ieškoti vieno iš ekologinių ženklų. Skirtingai nuo įvairių, taip vadinamųjų „žaliųjų“ simbolių, ar teiginių, kuriuos yra susikūrę prekių gamintojai ir paslaugų teikėjai, ekologinį ženklą produktams išduoda nepriklausoma trečioji šalis, kuri pagal standartus vertina produkto aplinkosaugos specifikacijas. Būtent ekologinis ženklas parodo, kad produktas pagamintas laikantis griežtų aplinkosauginių reikalavimų“, – teigia doc. dr. A. Zigmontienė.

  1. ES ekologinis ženklas, dar kitaip vadinamas eko-gėle. Šį ženklą galima rasti ant drabužių ir tekstilės gaminių, elektronikos prietaisų, popieriaus ir jo gaminių, kosmetikos ir higienos produktų.
  2. Šiaurės gulbė (ang. Nordic Swan) – Šiaurės šalių ekologinis ženklas.
  3. Mėlynas angelas (Blue Angel) – Vokietijos ekologinis ženklas.
  4. Sąžiningos prekybos ženklas (angl. Fairtrade) – užtikrina, kad prekė, kurią ketiname įsigyti, pagaminta nepažeidžiant žmogaus teisių, aplinkosaugos reikalavimų, griežtai draudžiant priverstinį vaikų darbą.

Tvarumo ekspertė priduria, kad siekiant stiprinti kompetencijas tvarumo srityje, puoselėti tvarumo kultūrą bei atsakomybę aplinkai, visuomenei, regionui 2023 metais įkurtas VILNIUS TECH Tvarumo centras. Tvarumo centro veiklą įgyvendinti padeda ATHENA Europos universitetų aljansas, projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva" ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas