Vis labiau įsitvirtinanti NFC technologija – kur ją naudojame kasdieniniame gyvenime?

Pranešimas spaudai

2023-11-28, 07:15

0 komentarų

NFC lietuviškai reiškianti „trumpo atstumo komunikacija“ – tai yra viena naujesnių belaidžio ryšio technologijų, kuri perduoda duomenis tarp dviejų arti esančių prietaisų. Ji skiriasi nuo Wi-Fi Direct, Bluetooth ir panašių aplikacijų, nes siūlo kiek platesnį galimybių spektrą.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Vis labiau įsitvirtinanti NFC technologija – kur ją naudojame kasdieniniame gyvenime?

NFC prietaisai turi būti labai arti vienas kito, paprastai 2–4 cm atstumu, kad duomenų perdavimas būtų tikslingas ir saugus. Padidėjus atstumui gali kilti rizika, kad įrenginiai nebus sėkmingai sujungti ir informacija nepersikels. Naudodami šią technologiją, asmenys gali dalintis tekstine ir vaizdine informacija, asmeniniais kontaktais ir netgi persiųsti nedidelio dydžio failus.

NFC technologiją pamilo vizitinių kortelių gamyba, mobiliųjų mokėjimų atlikimu ir prietaisų sujungimu užsiimančios kompanijos.

NFC įrenginiai gali veikti trimis skirtingais režimais:

  • Skaitytuvo ir rašytuvo režimas: jis yra tinkamiausias norint perkelti informaciją iš vieno įrenginio į kitą, pavyzdžiui, naudojantis į įrenginį įdiegtu NFC čipu. Šią technologiją naudoja vizitinių kortelių įmonė Doup, siūlydama korteles, kurios perkels informaciją į kito žmogaus telefoną vienu prisilietimu.
  • „Peer–to–Peer“ režimas: tinkamiausias norint perduoti duomenis tarpusavyje tarp dviejų įrenginių. Du įrenginiai su NFC funkcija gali tarpusavyje keistis duomenimis. Ją naudoja Samsung kompanija, siūlydama klientams naudojantis „S Beam“ dalintis failais arba kontaktais.
  • Kortelės emuliacijos režimas: šią technologiją įsisavino įmonės siūlančios bekontakčius atsiskaitymus. Mobilus įrenginys gali veikti kaip NFC kortelė ar kitas produktas su įtaisytu čipu. „Google Play“ NFC principu padeda vartotojams mokėti už prekes ar pardavinėti savo programėles kitiems.

Ją jau naudojame kasdien

NFC technologija tapo itin priimtina visuomenei dėl sustiprinto saugumo, tai aiškiausiai matosi duomenų perdavimo metu. Pavyzdžiui, NFC operacijose dažnai naudojamas šifravimas, kad vartotojai išvengtų įsilaužimo ir duomenų nutekinimo. Be to, dėl trumpo NFC veikimo nuotolio programišiams tampa sunkiau pažeisti perdavimo tinklą.

NFC gali būti naudojamas įvairiai, pavyzdžiui:

  • Atliekant mobiliuosius mokėjimus: NFC gali susieti mobiliuosius įrenginius su mokėjimo kortelėmis ir taip gerokai palengvinti atsiskaitymus. Šią paslaugą siūlo tokios programėlės kaip „Apple Pay“, „Google Pay“ ir „Samsung Pay“.
  • Kaip prieigos kontrolė: vis daugiau viešbučių, ofisų ir kitų patalpų keičia raktus į NFC korteles. Jos užtikrina, kad asmuo į vidų patektų vienu kortelės ar ženkliuko bakstelėjimu, taip informuodami sistemą ne tik apie atvykimo laiką, bet ir asmens tapatybę.
  • Transporte: įprastus talonėlius keičia naujosios kortelės, kurios padeda transporto priemonėse akimirksniu atlikti mokėjimus, o pasispildyti sąskaitas galima internetu. Tokio tipo korteles galima pamatyti ir Lietuvoje, pavyzdžiui, „Traffi“, „Busturas“ ar „Žiogas“.
  • Rinkodaroje ir reklamoje: pamačius įdomų skelbimą dažnai galima pamatyti jo šone įterptą NFC žymą, kurią nuskanavus telefonu atsiveria reklamuojamas puslapis, renginys ar objektas. Tai gerokai palengvina informacijos ieškojimo procesą, nes nebereikia savarankiškai ieškoti – viskas pasiekiama vienoje vietoje.

NFC žengia koja kojon su naujausiomis technologijomis ir dabar jau yra integruota į daugelį šiuolaikinių išmaniųjų telefonų, planšetinių kompiuterių, kreditinių ir prieigos kortelių. Naudodamiesi trumpo nuotolio technologija apsikeisite duomenimis, rasite informacijos ir sumokėsite už paslaugas saugiau, greičiau ir patogiau.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas