Ypač karšta šiųmetinė vasara išaugino elektros energijos poreikį ir nulėmė žymius kainų svyravimus biržoje, ekspertas pasakė, apie ką pagalvoti turėtų kiekvienas

Pranešimas spaudai

2024-07-19, 17:54

0 komentarų

Ypač karšta šiųmetinė vasara išaugino elektros energijos poreikį ir nulėmė žymius kainų svyravimus biržoje. Ekspertai prognozuoja, kad stabilumu elektros rinka nepasižymės ir artimiausiais mėnesiais. Tad vartotojams dabar gali būti palankiausias metas fiksuoti elektros kainą ir taip apsidrausti nuo jos šuolių.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Ypač karšta šiųmetinė vasara išaugino elektros energijos poreikį ir nulėmė žymius kainų svyravimus biržoje, ekspertas pasakė, apie ką pagalvoti turėtų kiekvienas

Pirmąjį šių metų vasaros mėnesį „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje žemiausia elektros kaina buvo -0,79 ct/kWh (su PVM), aukščiausia siekė 40,49 ct/kWh (su PVM), o mėnesio vidurkis – 11,09 ct/kWh. Tai reiškia, kad vidutinė galutinė elektros kaina vartotojams, pasirinkusiems su birža susietą planą (ESO planas „Standartinis“, vienos laiko zonos tarifas), buvo apie 22,25 ct/kWh (su PVM), arba net 20,8 proc. daugiau nei gegužę.

Žaliųjų energijos sprendimų įmonės „Enefit“ Rinkos tyrimų ir analitikos skyriaus vadovas Valdemar Fiodorvič pastebi, kad elektros energijos kainų augimą biržoje lėmė dvi pagrindinės priežastys – dėl karštų orų išaugęs energijos poreikis ir planiniai darbai elektros perdavimo infrastruktūroje, apsunkinę pigesnės energijos paskirstymą Baltijos šalyse.

Jis pažymi, kad stabilumo elektros energijos rinkoje nereikėtų tikėtis ir artimiausią pusmetį, kadangi oro temperatūra prognozuojama aukštesnė nei ilgametis vidurkis, o kai kurios elektros perdavimo jungtys, pavyzdžiui, Lietuvą ir Švediją jungianti „NordBalt“ ribotu pralaidumu veiks net iki spalio. Todėl tikėtina, kad per ateinančius šešis mėnesius vidutinės mėnesinės kainos Lietuvos zonoje svyruos nuo 7,6 iki 12 ct/kWh.

„Tokie kainų svyravimai yra bloga žinia su birža susietus planus turintiems vartotojams, kadangi jiems bus sunku planuoti savo išlaidas elektros energijai. Panašu, kad dalis gyventojų su šia problema susidūrė jau birželį, kadangi pastaruoju metu fiksuojame augančius pasirašomų fiksuotų kainos elektros tiekimo sutarčių skaičius“, – sako V. Fiodorovič.

„Enefit“ ekspertas sako, kad dabar gali būti palankus metas pereiti prie fiksuotos kainos planų. Tai daryti galima ir be jokių apribojimų keičiant nepriklausomą energijos tiekėją bei renkantis tą, kuris pateikia vartotojo poreikius geriausiai atitinkantį fiksuotos kainos pasiūlymą.

Leidžia lengviau planuoti biudžetą

„Pavyzdžiui, praėjusią savaitę elektros kainos Baltijos šalyse vėl smarkiai svyravo ir siekė nuo 70 iki 160 Eur/MWh. Buvo užfiksuoti ir laikotarpiai su labai aukštomis kainomis dėl mažo vėjo greičio ir saulės spinduliavimo, taip pat dėl techninių gedimų elektrinėse.

Nepastovios rinkos sąlygos rodo, kad ateityje taip pat galima tikėtis kainų svyravimų. Apsisaugoti nuo tokių nenuspėjamų svyravimų leidžia fiksuotos kainos sutartys, kurios užtikrina stabilias sąskaitas“, – akcentuoja V. Fiodorovič.

Pasak „Enefit“ Rinkos tyrimų ir analitikos skyriaus vadovo, elektros kainos fiksavimas leidžia lengviau planuoti ir valdyti namų biudžetą, nes mėnesinės elektros sąskaitos tampa nuspėjamos ir nepateikia netikėtų nemalonumų.

Tai ypač aktualu šeimoms ir asmenims su ribotu biudžetu ir būtinybe išlaikyti finansinį stabilumą: „Žinodami, kad sąskaita už elektros energiją staiga neišaugs, vartotojai gali jaustis ramiau ir mažiau nerimauti dėl savo finansinės padėties. Tai galiausiai prisideda prie geresnės bendros gyvenimo kokybės.“

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas