„Apple“ patyrė itin skaudų Europos Sąjungos smūgį: privalo atlikti pakeitimus, o to nepadarius – kosminė dydžio bauda, kuri gali ir padvigubėti

Lukas Snarskis

2024-06-25, 10:55

0 komentarų

„Apple“ yra priversta laikytis Europos Sąjungoje galiojančio Skaitmeninių rinkų akto, o neseniai buvo paskelbta apie didžiulius pokyčius, kurie palietė „iOS“ operacinę sistemą ir „App Store“ parduotuvę. JAV bendrovė dar kovo pabaigoje pagaliau išleido ir oficialų atnaujinimą.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
„Apple“ patyrė itin skaudų Europos Sąjungos smūgį: privalo atlikti pakeitimus, o to nepadarius – kosminė dydžio bauda, kuri gali ir padvigubėti

Kovo mėnesį išleista „iOS 17.4“, kurioje „iPhone“ savininkams Europoje buvo padaryta svarbių pakeitimų, įskaitant galimybę naudotis trečiųjų šalių programėlių parduotuvėmis ir mokėti už aplikacijas bei paslaugas ne tik per „App Store“ mokėjimų sistemą.

Ir nors JAV bendrovė atliko didelius pakeitimus – to vis tiek negana. Europos Sąjunga kaltina „Apple“ pažeidus Skaitmeninių rinkų akto, o tai susiję su kompanijos politika programėlių kūrėjams. Kaip teigiama ES Komisijos pranešime spaudai, „Apple“ nesuteikia visiškos laisvės kūrėjams, kurie nori pasiekti naudotojus už „App Store“ ribų.

ES reikalauja, kad „Apple“ suteiktų programėlių kūrėjams galimybę nukreipti vartotojus už „App Store“ ribų ir tai nebūtų taikomas papildomas apmokestinimas. Išplatintame pranešime teigiama, jog JAV technologijų milžinė savo verslo modelį sukūrė taip, kad kūrėjai ir vartotojai negalėtų pilnai išnaudoti Skaitmeninių rinkų akto privalumų.

„DMA raštas aiškus - kompanijos turi sudaryti sąlygas alternatyvioms programėlių parduotuvėms įsitvirtinti jų platformose, o vartotojai turi būti visapusiškai informuoti apie jiems prieinamus pasiūlymus. Kad jie galėtų laisvai rinktis, kur ir kokiomis sąlygomis įsigyti programėlių“, - teigė už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos narė Margrethe Vestager.

Priminsime, jog šių metų pradžioje „Apple“ atvėrė „iOS“ ir „iPadOS“ trečiųjų šalių parduotuvėms Europos Sąjungos ribose, tačiau Kupertino vis dar ima iš kūrėjų pagrindinį technologinį mokestį - 0,50 EUR už aplikacijų atsisiuntimą, kai jos atsisiunčiamos daugiau kaip 1 mln. kartų, ir papildomą 3 proc. mokestį už „Apple“ mokėjimo procesoriaus naudojimą.

JAV kompanija dar turi laiko atlikti reikiamus pakeitimus – nustatytas terminas pasibaigs kitų metų kovo mėnesį. Jeigu „Apple“ nepavyks įgyvendinti reikiamų pokyčių – bus skirta 10 proc. bauda nuo bendrovės pajamų, kas sudaro maždaug 35,4 mlrd. eurų. Jeigu bus užfiksuoti papildomi pažeidimai – bauda didės iki 20 proc., kas sudarytų net 70,8 mlrd. eurų.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas