„iPhone“ telefonų programėlių kūrėjai triumfuoja: galės išvengti milžiniškų „Apple“ mokesčių, skirtumą pajus ir vartotojai

Lukas Snarskis

2023-05-13, 07:56

1 komentaras

„Apple“ išmanieji telefonai dažnai sulaukia kritikos, jog juose gali būti naudojamos tik tos programėlės, kurios yra „App Store“ parduotuvėje. „iPhone“ įrenginių savininkai neturi galimybės įsidiegti kitos aplikacijų parduotuvės ar jų tiesiog parsisiųsti iš interneto.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„iPhone“ telefonų programėlių kūrėjai triumfuoja: galės išvengti milžiniškų „Apple“ mokesčių, skirtumą pajus ir vartotojai

Neseniai, „Bloomberg“ žurnalistas Markas Gurmanas pranešė, kad „Apple“ leis „iPhone“ naudotojams įsirašyti programėles iš trečiųjų šalių parduotuvių. Tai yra pirmas kartas, kuomet JAV technologijų milžinės įrenginių turėtojai galės įsidiegti aplikacijas ne iš „App Store“ parduotuvės, tačiau tam bus reikalinga ne žemesnė nei „iOS 17“ operacinės sistemos versija.

Tai taip pat reiškia, kad programų kūrėjai gali būti atleisti nuo mokesčių už programėlių įtraukimą į „Apple App Store“. Toks leidimas iš esmės reiškia, kad vartotojai galės atsisiųsti programėles iš kitų kanalų nei oficiali „App Store“, t.y. jos neprivalės būti įtrauktos į „App Store“ sąrašą.

Tai – geras ženklas ir aplikacijų kūrėjams, kurie galės išvengti įprasto 15–30 proc. mokesčio už savo programėlės patalpinimą „Apple“ parduotuvėje.

„Apple“ užsiminė, kad leidimas siųstis iš kitų šaltinių pakenktų privatumo ir saugumo apsaugai. Bendrovė teigia, kad milijonai „iPhone“ vartotojų pasitiki jos saugumo ir privatumo funkcijomis.

Teigiama, kad iš šalutinių šaltinių programėlės atsisiunčiantys vartotojai bus pažeidžiami kenkėjiškoms programoms, sukčiavimui, duomenų sekimui ir kitoms problemoms.

Tačiau Europos Sąjungos skaitmeninės rinkos įstatymas (DMA), kuris įsigaliojo 2022 metų lapkričio 1 dieną, reikalauja, kad „Apple“ atvertų savo paslaugas ir platformas. Bendrovei grės didelės baudos, jei ši pažeis ES įstatymus.

Ši praktika galėtų plisti už ES ribų, jei kitos šalys priimtų panašius teisės aktus. Pavyzdžiui, JAV taip pat svarsto įstatymą, kuris įpareigotų „Apple“ leisti siųsti programėlės iš kitų šaltinių.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas