Lietuviams lieka vis mažiau laiko atlikti privalomus pakeitimus: jau netrukus įsigalios nauja tvarka, kuri palies kiekvieną iš mūsų, sužinokite ką būtina padaryti daugeliui

Pranešimas spaudai

2023-11-12, 15:30

1 komentaras

Nors jau kitais metais lietuviškus mobiliojo ir fiksuotojo ryšio numerius prasidedančius 8 keisime į 0, apie tai žino ir tam ruošiasi toli gražu ne visi šalies gyventojai.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Lietuviams lieka vis mažiau laiko atlikti privalomus pakeitimus: jau netrukus įsigalios nauja tvarka, kuri palies kiekvieną iš mūsų, sužinokite ką būtina padaryti daugeliui

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) parengė tvarką, pagal kurią per kelerius metus ryšio numerių priekyje esantį skaičių 8 pakeis 0. Nuo kovo 1 dienos oficialiai prasidėjo pirmasis pokyčių telefonų numeriuose įgyvendinimo etapas. Tiesa, kol kas tik techninis ir svarbus mobiliojo ryšio operatoriams.

Šie žingsniai leis įgyvendinti daugiau nei 20 metų užtrukusį procesą, kurį stabdė naudojami skubiosios pagalbos tarnybų trumpieji numeriai, kurių dalis 0 naudojo kaip ryšio numerio pradžią: 01, 02, 03, 101, 102, 103, 011, 022, 033. Kristina Mikoliūnienė, RRT tarybos narė, išskiria tris pagrindinius etapus, kaip bus įgyvendinimas visas numeracijos pokytis.

„Šiemet žmonės pokyčių dar nepajus, nes pirmiausia savo sistemas turės pritaikyti operatoriai. Tik nuo 2024 metų kovo atsiras galimybė telefono numerio priekyje esantį 8 keisti į 0“, – pabrėžia Kristina Mikoliūnienė, RRT tarybos narė.

RRT atstovė primena, kad pokyčių visiškai nepajus tie, kurie jau dabar naudoja Lietuvai priskirtą kodą +370, išsisaugodami kontaktų ryšio numerius savo užrašinėse. Ką jau dabar gali pradėti daryti vartotojai – keisti numerių priekyje esantį 8 į tarptautinį kodą +370. Šiuo metu jau yra veikiančių mobiliųjų programėlių, kurios leidžia paprastai pakoreguoti telefono numerius.

Po metų, nuo 2024 metų kovo iki 2025 metų kovo, prisiskambinti galėsime tiek su 8, tiek su 0.

„Numatyta, kad 8 bus išjungtas 2025 metų kovo 1 dieną. Tiesa, dar kurį laiką, iki gruodžio 1 dienos, vartotojai gaus pranešimus, jog toks telefono numeris negalioja ir jį reikia pakoreguoti. Vėliau bus išjungta ir ši informavimo funkcija“, – aiškina K. Mikoliūnienė.

Verta pastebėti ir tai, jog šių metų rugpjūtį „Telia“ užsakymu atliktas KOG instituto tyrimas atskleidė, jog apie artėjančius numeracijos pokyčius žino tik pusė Lietuvos gyventojų, nors būtinus pakeitimus savo adresų knygelėje teks atlikti net kas antram iš mūsų. Įdomu tai, kad priešingai, nei įprastai, žinia apie įstatymu privalomą numerių keitimą prasčiausiai pasiekė jaunimą.

„Tokios svarbios permainos, kaip šalies telefono numerių numeracijos keitimas, pasitaiko kartą per kelis dešimtmečius, todėl atrodo, jog apie tai turėtų būti girdėjęs kone kiekvienas. Tačiau tyrimas parodė, kad šis privalomas skambinimo įpročių keitimas visuomenės pernelyg nedomina, o jaunimui įprasti skambučiai telefonu apskritai nebėra kritinės svarbos reikalas. Kita vertus, vyresni Lietuvos gyventojai apie prefikso pokyčius ne tik gerai informuoti, bet ir juos ketina pasitikti „apsiginklavę“ išmaniomis programėlėmis“, – apklausą komentuoja „Telia“ numeracijos keitimo projekto vadovė Gintarė Linkevičiūtė.

Dalis žmonių jau susitvarkė savo telefonų knygelėse naudojamus numerius į tarptautinį numerio rinkimo formatą su prefiksu +370, kuris veikia ir toliau veiks tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Daug vyresnio amžiaus žmonių numerio rinkimui naudoja skaitmeninius asistentus, kurie šiuos numerius „traukia“ iš telefono adresų knygelės. Pasikeitus prefiksui, šie pagalbininkai nebeveiks, todėl norint išvengti streso, pakeitimus reikėtų atlikti iš anksto.

Nors, apklausos duomenimis, žinios apie telefono numerių numeracijos pokyčius daliai žmonių vis dar gali skambėti kaip perkūnas iš giedro dangaus, „Telia“ atstovė primena, kad tai įgyvendinti mūsų šalis įsipareigojo dar prieš dvidešimt metų, Lietuvai stojant į ES. Deja, procesas užtruko, nes tam trukdė skubiosios pagalbos numeriai – dalis jų 0 naudojo kaip numerio pradžią. Dar pernai juos išjungus ir užtikrinus bendrojo 112 numerio veikimą, nebeliko techninių kliūčių įgyvendinti turimus įsipareigojimus.

1 komentarų

Marius

Žėk pries dvi savaites apie tapati rašei - https://telefonai.eu/telefonai/naujienos/siuos-pakeitimus-privalo-atlikti-kiekvienas-is-musu-lietuvoje-netrukus-isigalios-pasikeitimai-kurie-gali-apsunkinti-kai-kuriu-is-musu-gyvenima-523100
Negi jau tikrai tokia šikna, kad nebeturi ką rašyti tai kas dvi savaites pradesi tuos pačius stripsniukus su minimu pakeitimų įkėlinėt???
Ir išvis visas draudimas įvyks tik po gerų metų o tu jau jei neklystu nuo vasaros skalambiji čia vis apie tą pati. Gal vertėtu pamastyti ar išvis bereikia tuo užsiimti jei neturi tikrų naujienu, o tik senas prikėlinėji?

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas