Neskubėkite pirkti naujo telefono: jau netrukus jų kainos dar labiau sumažės, sužinokite kodėl

Lukas Snarskis

2023-01-07, 18:44 (atnaujinta 2023-01-12, 22:25)

18 komentarai (-ų)

Išmaniųjų telefonų kainos per pastaruosius metus labai stipriai išaugo, o norint įsigyti naujausią flagmaną teks gerokai patuštinti piniginę. Augančios kainos, nestabili ekonominė situacija ir vis didesnis įrenginių ilgaamžiškumas – keletas iš priežasčių, kodėl daugelis vis rečiau atsinaujina savo telefoną. Tačiau 2023 metai gali būti tie metai, kuomet atėjo laikas atsinaujinti.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Neskubėkite pirkti naujo telefono: jau netrukus jų kainos dar labiau sumažės, sužinokite kodėl

Niekam ne paslaptis, jog išmaniųjų telefonų kainą sudaro daugybę aspektų, o prie to, žinoma, prisideda ir ekonominė situacija. Įvairios sankcijos, tiekimo grandinės sutrikimai, logistika, komponentų kainos – tai vieni pagrindinių daugelio elektronikos įrenginių kainų ingredientai. Ir nors daugeliu atveju situacijos pagerėjimo tikėtis sunku, tačiau šiemet galime sulaukti kainų mažėjimo.

Jau ne vienerius metus stebime vis mažėjančius pardavimus, o tokie rezultatai fiksuojami kone kiekvieną ketvirtį. Ir nors kai kurie telefonai vis dar perkami kaip karštos bandelės kepyklėlėje, pavyzdžiui „iPhone 14 Pro“ serijos modeliai, tačiau daugelis kitų gamintojų turi problemų. Priverstinis gamybos mažinimas arba didžiuliai sandėliai su telefonais, kurių atrodo, kad niekam nereikia.

Huawei Mate 50 Pro / Telefonai.eu nuotr.

Didieji gamintojai jau kuris laikas taiko nuolaidas pigesniems savo išmaniesiems telefonams. Biudžetinės ir vidutinės klasės įrenginiai vis dažniau parduodami su įvairiomis nuolaidomis. Ta nesunku pastebėti daugelyje lietuviškų parduotuvių – akcijinės kainos taikomos „Samsung“ flagmanams, o taip pat ir žemesnės klasės įrenginiams. Gal tik „Xiaomi“ telefonai Lietuvoje parduodami be didesniu nuolaidų.

Rinkos analitikai pastebi, kad daugelis pardavėjų dar nėra pardavę įrenginių, kuriuos planavo parduoti dar praėjusiais metais, ypatingai šventiniu laikotarpiu. Tokia situacija tik dar kartą įrodo, jog telefonų pardavimai mažėja ir mažėja gerokai sparčiau nei daugelis galvoja. Negana to, situacijai nesikeičiant – artimiausiu metu galima sulaukti dar didesnių nuolaidų, nes pardavėjams reikės atlaisvinti sandėlius tam, jog galėtų pasiūlyti naujesnius modelius.

Samsung Galaxy Flip 4 / Telefonai.eu nuotr.

Negana to, išmaniųjų rinkos ekspertai pastebi ir tai, jog dideli sandėlių likučiai gali priversti kai kuriuos gamintojus atidėti savo pigesnių produktų išleidimą. Gal Lietuvoje tai nėra itin aktualu, tačiau didesnėse rinkose fiksuojamas didžiulis nuolaidų kiekis tokių bendrovių kaip „Xiaomi“, „Samsung“ ar „Realme“ produkcijai, ypatingai tiems modeliams, kurie priskiriami žemesnei klasei.

Kas laukia išmaniųjų telefonų rinkos?

Samsung Galaxy S21 FE / Telefonai.eu nuotr.

2020 metai buvo patys blogiausi išmaniųjų telefonų gamintojams, o tuo pačiu tai buvo ir pirmieji pandemijos metai. Būtent koronavirusas buvo laikomas kaip pagrindinis faktorius kodėl smarkiai krito įrenginių pardavimai. Tačiau 2022 metų statistika rodo, kad situacija negerėja ir gamintojams jau skambinama pavojaus varpais.

Gana iškalbingai atrodo ir situacija Indijos rinkoje. Paimkime tai kaip pavyzdį. „Counterpoint“ ekspertai buvo paskelbę prognozę, kurioje numatomas 175 mln. telefonų pardavimas, tačiau šis skaičius vėliau buvo sumažintas iki 163 mln. IDC, kurie taip pat užsiima rinkos tyrimais, sako, kad Indijoje pardavimai gali siekti tik 150 mln., nors iš pradžių prognozavo 160 mln. Akivaizdu, jog daugelis ekspertų sutinka – telefonų pardavimai ir toliau mažės.

Huawei P50 Pocket / Telefonai.eu nuotr.

Žinoma, tie patys „Counterpoint“ specialistai mano, kad šių metų antroje pusėje galima tikėtis rinkos atsigavimo. Tikimasi, kad pardavimų skaičius pasieks 175 mln. ribą, o tai būtų išties puikus rezultatas, atsižvelgiant 5 proc. sumažėjusius metinius pardavimus 2022 metais.

Kodėl šiemet yra geriausias laikas atsinaujinti ir jums?

Samsung Galaxy S21 FE / Telefonai.eu nuotr.

Panašu, kad artėja tinkamas metams naują išmanųjį telefoną įsigyti ir jums. Daugelis gamintojų vis dažniau taiko nuolaidas, o tai sukuria palankias sąlygas įsigyti naują produktą. Pasinaudoti dabartine situacija rinkoje yra ganėtinai protingas sprendimas, kadangi ir vėl atsigavus pardavimų pajėgumams – visa karuselė gali užsisukti iš pradžių.

Kol kas labai sunku prognozuoti kokias kainas pasiūlys didieji gamintojai, kurie jau artimiausiu metu ketina pristatyti naujausius savo flagmanus. Nepaisant to, įsigyti praėjusių metų išmaniuosius telefonus dabar galima tikrai gerokai pigiau, o po didžiųjų pristatymų jų kainos turėtų ir dar labiau sumažėti.

O ką apie situaciją telefonų rinkoje manote jūs? Ar ketinate atsinaujinti savo išmanųjį? O gal jau atsinaujinote? Pasidalinkite savo planais komentaruose.

18 komentarų

Xe

Samsung A53 galbut pirksiu ant vasaros kai kita menesi iseis A54 ir A53 kaina kris iki daug maz adekvacios.

I visokius xiaomius,realme net neziuriu - Lietuvoje ju kainos pramusa sveiko proto ribas. Antkainiai vietiniu oficialiu prekeiviu minimum +100€ o kartais ir visi 200€. Jei Kinijoj ar Indijoje telefonas kainuoja 250€ - tai Lietuvoj tas pats jau kokie 350-380€. Nesamone tiek permoket. Anksciau xiaomi buvo topas uz savo kaina - o dabar tik kosmine kaina. Jei rinktis tarp Samsung ir xiaomi uz ta pacia kaina - tai aisku imsiu samsung nei koki redmi.

Romas

Dėja yra nepavydėtina situacija su kainomis apsoliučiai . Jeigu labai jau reiktų tel. Ieškočiau naudoto pagal skelbimus.

Gipr

Nežinau,kas per duomenys tačiau didžiausioje kiniečių parduotuvėje Aliexpress telefonų kainos jeigu ir krenta tai nežymiai.Nors ten galima nusipirkti ir tai pigiau nei Lietuvoje.

Emilis

Aš labai tikiuosi, kad dabar kai pasirodys S23 ultra su Snapdragon 888-gen2 ir europoje tai tikrai bus geras pirkinys, nes va manos S21 Ultra jau atgyveno 2+ metus, galės eiti į užtarnautą poilsį na arba į skelbimą.

Gipr

Čia Kinija kaip palyginimas,dar yra Indija

Venera Šlekaitienė

Turiu S20 ir veikia super gerai

Rimas

Tu,Emili,nesveikas žmoga,arba telefonas tavo visas turtas.
Telefonas keičiamas,jei jis sugenda,arba sudaužomas,nes,kodėl jį keisti,jei jis puikiai veikia?
Greičiausia,tu kvailys 😂😂😂😂😂.

Analitikė nuo

Analitikė nuo tavo lojimo ir nuo sankcijų kažkaip ne rusams blogai bet mūsų lanzbergietiskai Lietuvai sikna

Analitikas

Net jei mes visi nusipirksime po du ar tris telefonus tai bus lašelis vandenyne. Indija matyt ruošėsi už rusišką naftą telefonų pamėteti savo draugeliams kurie sėdi supančioti sankcijomis. Bet matyt paskutinių metų persigalvojo.

Rimas

O kam ji naujinti,dirba idealiai fotkina gerai,o baterijos pakeitimas kainuoja 40 eu.Plius amoled

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas