Pasirūpinkite, jog telefoninis virusas neištuštintų jūsų banko sąskaitos: ką turėtų daryti kiekvienas susidūręs su kenksmingomis programomis?

Lukas Snarskis

2024-01-02, 09:30

0 komentarų

„Google“ sukurta ir prižiūrima platforma niekada nepasižymėjo kaip geriausiai apsaugota nuo piktavalių, o tai puikiai iliustruoja ir nuolatos pasirodanti informacija apie kenksmingas programėles ar žaidimus.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Pasirūpinkite, jog telefoninis virusas neištuštintų jūsų banko sąskaitos: ką turėtų daryti kiekvienas susidūręs su kenksmingomis programomis?

Prieš keletą dienų buvo aptikta ir dar keletas kenksmingų aplikacijų, kurias naudoja šimtai tūkstančių „Android“ įrenginių turėtojų. Kibernetinio saugumo ekspertai „ThreatFabric“ aptiko pavojingą „Chameleon“ viruso versiją.

Pranešama, jog į „Android“ įrenginius nutaikytas virusas plinta prisidengiant populiariomis programėlėmis, o virusas modifikuotas taip, kad galėtų apeiti išmaniųjų telefonų ar kitų „Android“ įrenginių biometrinę apsaugą. Nors šis kenkėjas ir skirtas atakuoti tam tikrų regionų gyventojus, tačiau nuo jo nėra apsaugotas nei vienas, įskaitant ir lietuvius.

Nors anksčiau buvo įtariama, jog šis virusas jau nebėra aktyvus, tačiau dabar jis ir vėl buvo aptiktas. Skelbiama, kad kenkėjas plinta prisidengdamas „Google Chrome“ instaliacijos failu. Naujoji „Chameleon“ versija gali apeiti daugelį „Android“ ribojimų bei savavališkai įdiegti norimas aplikacijas. Kenkėjas taip pat gali atlikti įvairius veiksmus, prisidengdamas aukos vardu.

Kuo pavojingas naujausias „Chameleon“ virusas?

Daugeliui tikriausiai kyla klausimų – kuo šis virusas pavojingas ir kaip jis veikia? Viskas ganėtinai paprasta. Apkrėsta programėlė parodo netikrą užrakto ekraną, kuriame naudotojo prašoma įvesti PIN kodą. Vartotojui įvedus savo PIN kodą – jis išsaugomas ir telefonas atrakinamas, kad galėtų pasiekti aukos bankininkystės ir finansines programėles, taip pat gauti kitą asmeninę informaciją.

Teigiama, jog šis kenkėjas gali siųsti pinigus į užpuolikų sąskaitas arba pirkti prekes internetu be telefono savininko žinios. Tačiau tai dar ne viskas. Kaip skelbia „The New York Post“, yra ir nauja bei dar labiau patobulinti „Chameleon“ versija, kuri telefono savininkui atidaro paprastą internetinį puslapį. Tuomet prašoma suteikti reikiamas prieigas, kas suteikia galimybę piktnaudžiauti iki kol gaunamas vartotojo apsaugos kodas.

Nukentėjusysis gali net nepastebėti, kad kažkas vyksta, nes platforma, vadinama „Zombinder“, prijungia kenkėjišką programinę įrangą prie įprastų telefono aplikacijų, kurių nusikaltėliai nepuolė.

Naudojant „Zombinder“ piktavaliai gali suplanuoti įvairias užduotis. Taigi, jei užpuolikas išsiaiškina savo aukos telefono naudojimosi įpročius, jis gali suplanuoti, kad virusas savo veiksmus atliks tada, kai aukos įrenginys paprastai nenaudojamas, o tai padeda užpuolikui ir atakai išvengti aptikimo.

Kaip apsisaugoti nuo šio ar panašaus viruso atakų?

Norint apsisaugoti nuo „Chameleon“ ar kitų panašių virusų – rekomenduojame nesinaudoti trečiųjų šalių programėlių parduotuvėmis ir nesisiųsti jų iš įvairiausių puslapių internete. Tam yra „Google Play Store“, o jeigu naudojate „Samsung“ išmanųjį telefoną – „Galaxy Store“ parduotuvė. Tačiau tai dar ne viskas.

Reikėtų nepamiršti, jog „Android“ operacinės sistemos versijos atnaujinimai yra svarbūs ne tik dėl naujų funkcijų, tačiau ir dėl įvairiausių saugumo atnaujinimų. Pasirūpinkite, jog jūs naudojate naujausią įmanomą programinės įrangos versiją savo telefone. Jeigu dar neįdiegėte kokio atnaujinimo – padarykite tai nedelsiant.

Jeigu įtariate, kad jūsų telefonas apkrėstas „Chameleon“ virusu – nedelsiant pasikeiskite visų savo paskyrų slaptažodžius. Tiesa, tai reikėtų atlikti ne telefone, o kitame įrenginyje – planšetėje, kompiuteryje ar kitame įrenginyje, kuris nėra apkrėstas šiuo kenkėju.

Jei pastebėjote požymių, kad užpuolikai gavo jūsų bankininkystės ir kredito kortelių informaciją, nedelsdami praneškite bankams ir kredito kortelių bendrovėms. Pasakykite savo kontaktiniams asmenims, kad jie atkreiptų dėmesį į neįprastus ir keistus jūsų pranešimus.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas